Ik had nog nooit zelf speculaasbrokken gemaakt. Daarom leek me het leuk om het nu wel te doen en natuurlijk ook glutenvrij.
Het maken is simpel, je gooit alle ingrediënten in de schaal en je kneed het tot een mooie deegbal en je laat het minstens 1 nacht in de koelkast rusten. Ik heb het 3 nachten laten rusten omdat ik niet eerder tijd had om het af te maken. Voordat je het deeg uit rolt, haal het tijdig uit de koelkast. Dan kan je het deeg makkelijk uitrollen met de deegroller.
Wel een tip: zorg dat het deeg echt niet dikker wordt dan 0,8 – 1 cm. Hoe dikker het deeg is, hoe minder de speculaas brokken wordt. Als het deeg niet te dik is, dan weet je zeker dat je knapperige speculaasbrokken krijgt. Ik had hem niet goed genoeg uitgerold, vandaar deze tip.
Heb je een noten allergie, laat dan de amandelen achterwegen. Speculaasbrokken zonder amandelen smaken net zo goed als met amandelen.
voor ongeveer 200 gram speculaasbrokken
Ingrediënten:
200 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel (ik heb glutenvrij zelfrijzend bakmeel van Doves Farm gebruikt)
100 gram boter, in stukjes gesneden
125 gram witte basterdsuiker
1 mespunt zout
2 eetlepels lactosevrije melk of sojamelk of kokosmelk of rijstmelk
15 gram speculaaskruiden
ongeveer 20-25 gepelde amandelen
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Rusttijd: 1 nacht in de koelkast of langer
Bereidingstijd: 55 minuten
Verder nog nodig: schaal, bakplaat met bakpapier, deegroller, koektrommel of blik
Oven voorverwarmen: 160 graden (hetelucht)
Bereiding:
Doe het zelfrijzend bakmeel in een schaal en voeg hierbij de boterstukjes bij.
Voeg de basterdsuiker, zout, melk en de speculaaskruiden erbij.
Kneed nu met een koele hand tot een gelijkmatig deeg en dat de speculaaskruiden goed opgenomen zijn.
Laat het deeg afgedekt een nacht (eventueel 2 nachten) rusten.
Rol het deeg uit op een beboterde bakplaat of op een stuk bakpapier (deze kan je dan zo verplaatsen
naar de bakplaat) tot een dikte van ongeveer 0,8 cm dik.
Druk hier en daar de gepelde amandel in het deeg.
Zet de bakplaat in het midden in de voorverwarmde oven voor 55 minuten gaar en lichtbruin.
Laat de speculaaskoek goed afkoelen en breek het in stukken en bewaar deze stukken in een koekblik.
Bron: aangepast recept – ©️ www.glutenvrijkookhoekje.nl