Glutenvrije pannenkoeken

Ik had gisteren pannenkoeken gemaakt en tot mijn stomme verbazing zag ik dat had ik dit recept nooit op mijn site had gezet. Dit is dus mijn pannenkoekenrecept.
Eigenlijk precies zoals ik het vroeger maakte met als enige verschil dat ik nu glutenvrij meel gebruikt. De verhouding is een beetje ‘natte’ vingerwerk. Ik zorg er altijd voor dat het beslag niet te dun of te dik is.
Ik maakt de pannenkoeken vaak met kokosmelk, maar ook gewoon met water. De mensen die geen lactose-intolerantie hebben kunnen natuurlijk gewone melk gebruiken.
Is je beslag te dun, voeg dan wat extra meel toe. Is je beslag te dik, voeg dan wat meer vocht toe.

Voor plusminus 20 stuks (afhankelijk hoe groot en dik je ze maakt)

Ingrediënten:
300 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel of 300 gram glutenvrije bloem + 1 eetlepel bakpoeder of maak een mengsel van boekweitmeel en glutenvrij meel + 1 eetlepel bakpoeder
4 eieren
150-200 ml water of kokosmelk of sojamelk of gewone melk
ietsje zout
olie om in te bakken

Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: plusminus 15-20 minuten (afhankelijk hoeveel pannenkoeken je maakt)
Verder nog nodig: pannenkoekenpan of koekenpan, schaal, soeplepel

Bereiding:
Doe alle ingrediënten (behalve de olie) in een schaal en meng het tot een mooi egaal deeg.
Doe wat olie in de koekenpan en verhit dat.
Schep 1 soeplepel beslag in de koekenpan en laat het beslag uitlopen.
Bak een kant goudbruin en draai de pannenkoek om en bak ook deze kant goudbruin.
Maak zo alle pannenkoeken en bestrooi ze met glutenvrij keukenstroop of poedersuiker of geraspte kaas of hartige pannenkoekenbeleg (klik).
Bron: eigen recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Glutenvrije pannenkoeken

    1. Een ei vervanger kan door onderstaande methodes:
      No-Egg is handig voor mensen die een ei-allergie hebben. Het is glutenvrij, tarwevrij, zuivelvrij, eivrij, gistvrij, sojavrij en er zit geen suiker in.
      Wat zit er dan wel in? Aardappelzetmeel, tapiocameel, methylcellose, calciumcarbonaat, voedingszuur: citroenzuur. Het is van het merk Orgran en het is te koop bij reformzaken.

      Azijn gebruiken als rijsmiddel en als ei-vervanger:
      Azijn is een natuurlijk rijsmiddel dat ook in biscuitdeeg werkt. Als er één eetlepel azijn aan het deeg wordt toegevoegd dan wordt het deeg luchtiger en rijst het hoger. De azijnsmaak verdwijnt tijdens het bakken.

      Verder kan je een ei vervangen door azijn en wijnsteenbakpoeder gebruiken. De verhouding is dan: 2 theelepels (wijnsteen)bakpoeder en 2 theelepels (appelcider) azijn voor een taart/cake van ongeveer 250 gram.
      Een ei kan je trouwens ook vervangen door 2 eetlepels aardappel- of maïszetmeel met 2 eetlepels water.

      Mijn voorkeur zou gaan naar de combinatie van bakpoeder en azijn of wijnsteenbakpoeder en (appelcider)azijn. Deze combinatie zorgt voor luchtigheid. Doe maar wat bakpoeder en azijn in de gootsteen en je ziet wat voor effect dat heeft. Het gaat behoorlijk bruisen. Dat gebeurd dat ook in het beslag.
      Mochten de pannenkoeken erg breekbaar zijn, gebruik dan een theelepeltje xanthangum.
      Succes met de pannenkoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.