Glutenvrije oliebollen

Ik heb aan Vlearmoes (bekend van het forum) toestemming gevraagd om zijn recept voor oliebollen op mijn receptensite te plaatsen. Hij ging akkoord en waarvoor ik hem zeer dankbaar voor ben, want dit is echt een goed recept voor glutenvrije oliebollen en appelflappen, enz.. Waarom het wiel opnieuw uitvinden als er al zo goed recept bestaat. 😉 Ik heb wel het recept gehalveerd, maar wil je heel veel maken dan gebruik je van alles het dubbele.

voor ongeveer 30-40 oliebollen (afhankelijk hoe groot ze zijn)

Ingrediënten:
500 gram glutenvrije broodmeel (bijvoorbeeld Schar mix B)
1 ei, maat L
11 gram droge gist
1 eetlepel fiberhusk
500 ml warm/lauw water en/of (soja)melk (kan ook 50% water en 50% soja of kokosmelk)
½ theelepel zout
250 ml spa rood (of een ander merk met bubbeltjes)
eventueel 1 eetlepel suiker

Eventueel extra ingrediënten krenten/rozijnenoliebollen:
100 gram Rozijnen (vooraf laten wellen)
100 gram krenten (vooraf laten wellen)

Extra ingrediënten voor appelflappen: 3 appels gesnipperd met wat gemalen kaneel en suiker

Voorbereidingstijd inclusief rijstijd: 1 uur en 5 minuten
Bereidingstijd: 5 tot 8 minuten
Verder nog nodig: friteuse, grote beslagkom, plasticfolie, ijsopscheplepel of 2 lepels
Friteuse opwarmen tot: 180 graden

Bereiding:
Verwarm de melk totdat het lauwwarm is en doe de helft daarvan in een grote beslagkom.
Voeg nu de bloem, gist, de eieren en de fiberhusk erbij en meng alles even goed door elkaar.
Voeg dan de rest van de lauw warme melk (of water) erbij en meng alles nogmaals goed door elkaar.
Voeg dan de zout en de Sparood erbij en meng alles nog een keertje goed door elkaar.
Dek het af met plasticfolie en zet het voor 1 uur op een warme plek om het deeg te laten rijzen.
De friteuse na een uur op temperatuur brengen op 180 graden en bak de oliebollen gaar in 5 à 8 minuten.
Controleer bij de eerste of ze echt gaar zijn, eventueel bak je ze langer of iets korter.
Bron: Vlearmoes

Print Friendly, PDF & Email

21 thoughts on “Glutenvrije oliebollen

  1. Ik heb dit recept met nieuwjaar geprobeerd en dit is echt een heel goed recept. ik heb al jaren geen oliebollen meer kunnen eten ondanks dat ik echt van koken/bakken houd. dit omdat ik nooit een goed recept heb kunnen vinden. Dus ik dank je van harte met dit geweldige recept. Het was heerlijk.

    1. Hallo Hilde,

      Volgens mij kan dat gewoon. Laat je het nog weten hoe het gegaan is? Succes met het maken van de oliebollen.

      Gr. Renske

      1. Vandaag geprobeerd met glutenvrije bloem en is goed gelukt. 😀
        Paar mensen laten proeven en ze vonden het lekker. Bedankt voor het recept!

        Groetjes Hilde

  2. Het mengen doe je dat met een mixer of spatel of iets anders? Wat een super recept! Ga het zeker dit jaar proberen.

    Groetjes,

    Romy

  3. Bedoel je met appelflappen eigenlijk appelbeignets? Maw, kun je schijfjes appel in dit beslag dopen en dan bakken? Op dezelfde temperatuur?

    1. Appeflappen worden gemaakt met stukjes appels en een appelbeignets is met een schijfje appel gemaakt. Dat kan beide met dit recept gemaakt worden. Baktijd is hetzelfde als een oliebol of krentenbol.

  4. vraagje over je recept van de glutenvrije oliebollen , als ik appelflappen wil maken gebruik ik dan dezelfde hoeveelheden en de rijs tijd ook ?

    ik wil ze graag dit jaar voor mijn dochter maken

    met vriendelijke groet
    Lilian Warmenhoven

  5. Wauw, wat een super goed recept. Ze waren erg luchtig en iedereen vond ze lekker.
    (zelfs de mensen die wel gewoon gluten mogen.) Bedankt voor het delen van dit recept.

  6. Mijn complimenten voor dit geweldige recept van oliebollen! Kan ik toch mee doen!
    Tevens mijn complimenten voor deze site, waar zoveel mooie recepten te vinden zijn, dankjewel!

    Groetjes en een hele, fijne jaarwisseling gewenst!

Laat een antwoord achter aan Renske Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.