Glutenvrije oliebollen

Ik heb aan Vlearmoes (bekend van het forum) toestemming gevraagd om zijn recept voor oliebollen op mijn receptensite te plaatsen. Hij ging akkoord en waarvoor ik hem zeer dankbaar voor ben, want dit is echt een goed recept voor glutenvrije oliebollen en appelflappen, enz.. Waarom het wiel opnieuw uitvinden als er al zo goed recept bestaat. ­čśë Ik heb wel het recept gehalveerd, maar wil je heel veel maken dan gebruik je van alles het dubbele.

voor ongeveer 30-40 oliebollen (afhankelijk hoe groot ze zijn)

Ingredi├źnten:
500 gram glutenvrije broodmeel (bijvoorbeeld Schar mix B)
1 ei, maat L
11 gram droge gist
1 eetlepel fiberhusk
500 ml warm/lauw water en/of (soja)melk (kan ook 50% water en 50% soja of kokosmelk)
┬Ż theelepel zout
250 ml spa rood (of een ander merk met bubbeltjes)
eventueel 1 eetlepel suiker

Eventueel extra ingredi├źnten krenten/rozijnenoliebollen:
100 gram Rozijnen (vooraf laten wellen)
100 gram krenten (vooraf laten wellen)

Extra ingredi├źnten voor appelflappen: 3 appels gesnipperd met wat gemalen kaneel en suiker

Voorbereidingstijd inclusief rijstijd: 1 uur en 5 minuten
Bereidingstijd: 5 tot 8 minuten
Verder nog nodig: friteuse, grote beslagkom, plasticfolie, ijsopscheplepel of 2 lepels
Friteuse opwarmen tot: 180 graden

Bereiding:
Verwarm de melk totdat het lauwwarm is en doe de helft daarvan in een grote beslagkom.
Voeg nu de bloem, gist, de eieren en de fiberhusk erbij en meng alles even goed door elkaar.
Voeg dan de rest van de lauw warme melk (of water) erbij en meng alles nogmaals goed door elkaar.
Voeg dan de zout en de Sparood erbij en meng alles nog een keertje goed door elkaar.
Dek het af met plasticfolie en zet het voor 1 uur op een warme plek om het deeg te laten rijzen.
De friteuse na een uur op temperatuur brengen op 180 graden en bak de oliebollen gaar in 5 à 8 minuten.
Controleer bij de eerste of ze echt gaar zijn, eventueel bak je ze langer of iets korter.
Bron: Vlearmoes

Print Friendly, PDF & Email

21 thoughts on “Glutenvrije oliebollen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.