Glutenvrije Moskovische tulband

Een glutenvrije Moskovische tulband. Normaal gesproken is dit een zeer luchtige cake, maar vanwege het ontbreken van de gluten is de glutenvrije versie dat niet. Daarom heb ik er 1 extra ei en 1 theelepel bakpoeder bij gedaan om de tulband een handje te helpen. Evengoed is het niet zo luchtig geworden als zijn gluten-tulband. Voor de smaak maakt het trouwens niets uit, dat is goed en de tulband is gelukt. De tulband smaakt goed. Ik heb glutenvrije rijstebloem van het merk Doves Farm gebruikt, maar je kunt elk soort glutenvrije bloem gebruiken.

voor 1 kleine tulband

Ingrediënten:
100 gram glutenvrije bloem, gezeefd
25 gram glutenvrij maïzena, gezeefd
100 gram boter
100 gram suiker
1 theelepel bakpoeder
6 eieren, gescheiden
citroenrasp
½ zakje vanillesuiker
1 theelepel zout
poedersuiker

Voorbereidingstijd: 8-10 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Verder nog nodig: tulbandvorm, 3 beslagkommen, rooster
Oven voorverwarmen: 160 graden

Bereiding:
Smeer de tulbandvorm in met boter en bestrooi het met wat bloem.
Scheid de eidooier van het eiwit en klopt de eiwitten stijf.
Doe de suiker bij de eidooiers en klopt het op tot het lichtgeel is geworden.
Voeg de zout, gezeefde bloem en maïzena bij de boter en vermeng dit totdat het een kruimelige deeg is geworden.
Voeg de eidooiers met suiker bij het deeg en meng alles goed door elkaar.
Schep dat rustig het opgeklopte eiwit door het deeg,
Schep of giet het deeg oven in de tulbandvorm en zet dit voor 45 minuten in een voorverwarmde oven.
Controleer met een satéstokje of de tulband gaar is.
Als de tulband gaar is, haal je hem uit de oven en laat je hem afkoelen op een rooster.
Bestrooi de tulband voor het serveren ruim met poedersuiker.
Bron: aangepast recept

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Glutenvrije Moskovische tulband

    1. Zover ik het gezien heb, wordt er altijd boter gebruikt. Overigens wordt er in dit recept wel minder boter gebruikt.
      Of dit zonder boter gemaakt kan worden? Geen idee, glutenvrij bakken is sowieso al droger dan normaal. Misschien moet je het gewoon eens proberen zonder boter. 😉

Laat een antwoord achter aan Bert Roukens Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.