Glutenvrije medicijnen bij griep, verkoudheid of luchtweginfectie

Nee, geen recept deze keer maar ik heb het over glutenvrije medicijnen bij griep, verkoudheid of luchtweginfecties.


Inleiding:
Je kent het wel, sta je op en ineens voelt je keel niet normaal aan. Het voelt alsof iemand met een fijn schuurpapier je keel heeft behandeld. Zo voelde mijn keel op 12 december. Nog niets aan de hand, want met drop wil het wel eens overgaan.
Maar het lichaam besloot anders, want ik werd ziek. Goed ziek. Na paar dagen hoesten en zeer slecht geslapen te hebben, toch maar vlak voor de kerst naar de huisarts gegaan. Alles gecheckt, als laatste werd nog een bloedonderzoek gedaan (prikje in de vinger en er werd een drupje bloed op een stripje gedaan en dit werd in een machine gedaan).
Uitslag is dat je of een virusbesmetting of een bacteriële besmetting hebt. Tot de stomme verbazing van de huisarts was het een bacteriële besmetting, oftewel een luchtweginfectie. Aan de antibiotica dus. Ik heb nog paar nachten flink liggen hoesten, maar gelukkig sloeg de antibiotica aan en knapte ik weer op. Het duurde wel lang voordat mijn stem weer terug was.

Door familieomstandigheden (hier schrijf ik niets over, dat is privé) moest de familie samenkomen en een aantal van hen waren ook al ziek of waren net ziek geweest. Maar soms gebeuren er dingen en dan moet er actie ondernomen worden. Om deze redenen heb ik ook besloten om tot halverwege februari geen nieuwe recepten te maken. Mijn (onze) aandacht gaat nu uit naar iemand anders.

Op 21 januari begon ik ook weer te hoesten. Dat zette de volgende dag goed door. Ik was koud, had voor mijn doen flinke koorts en had een kriebelhoest. Oftewel, ik heb de griep.
Als je een luchtweginfectie hebt of de griep hebt, dan ontkom je er niet aan. Je moet medicijnen gebruiken. Je kunt niet zomaar alles kopen als je coeliakie hebt, maar gelukkig zijn er genoeg merken die wel glutenvrij zijn.

Ik heb bij de luchtweginfectie Bilsolvon voor vastzittende taai slijm gebruik en Bisolbruis, ook tegen vastzittende slijm. Ik was toen al gestopt met Bilsolvon hoestdrank.
De bruistabletten werken wat makkelijker, deze hoef je maar één keer per dag te gebruiken. Verder had ik nog Trachitol tegen de keelpijn gebruikt. En natuurlijk de antibiotica.

Bij de griep heb ik Natterman voor droge hoest en kriebelhoest gebruikt. 1 dag maar, want ik kan hier niet tegen. Ik kreeg er vreselijke jeuk van. Nu heeft mijn man Bisolnex gekocht. Hier kan ik wel tegen, maar wat smaakt dat smerig.
Daarnaast gebruik ik ook nog Tussistin zuigtabletten. Deze zijn geschikt bij vastzittende hoest en prikkelhoest. Verder eet ik veel drop. Ik ben geen dropmens, dus dit is echt een medicijn voor me.

Glutenvrije hoestdranken:

 • Bilsolvon drank voor vastzittende hoest met taai slijm
 • Bisolnex stroop bij prikkelhoest.
 • Natterman Noscasan stroop bij droge hoest en prikkelhoest

Glutenvrije keeltabletten:

 • Trachitol tegen keelpijn
 • Bisolbruis bruistabletten bij vastzittende hoest
 • Tussistin zuigtabletten bij vastzittende hoest en prikkelhoest.
 • Strepsels (ik had de sinaasappelsmaak)

Ik zet hier wel een waarschuwing neer: controleer altijd of een product nog glutenvrij is. Producten worden wel eens ‘vernieuwd’ en kunnen om die reden ineens niet meer glutenvrij zijn.

Huishoudelijke middeltjes:

 • Water met vers uitgeperste citroensap. Iemand op facebook zei dat dit ook de slijm oploste. Of dat ook gebeurd is kan ik niet zeggen, want ik had heel veel slijm en dat werd niet minder maar dit werkt wel om het hoesten te verminderen. Zeker handig voor midden in de nacht en je krijgt extra vitaminen binnen.
 • Water, heel veel water drinken. Als je ziek bent is het altijd verstandig om heel veel water te drinken.
 • Drop eten/zuigen. Ik had de salmiakdrop van Elvee (ik lus alleen deze). Deze koop ik altijd bij Intratuin. Ze zijn glutenvrij, maar ik weet niet of ze ook tarwezetmeelvrij zijn. Ik ben er niet ziek van geworden, dat zegt wel wat als gevoelige coeliaak.
 • Ik had bij de luchtweginfectie en bij de griep geen verkoudheid, maar zodra die in de buurt komt gebruik ik altijd de netipot of Rhino Horn (bij de apotheek of drogist kan je de Rhino Horn gewoon kopen). Ik kan iedereen dit aanraden. Het is een neusdouche en het werk werkelijk goed. De kans op verkoudheid is zeker minder aanwezig en mocht je wel verkouden worden, dan je bent sneller van je verkoudheid af. Ook bij een voorhoofdholte of een bijholte ontsteking werkt de netipot of Rhino Horn erg goed. Je krijgt weer lucht!

Wat gebruiken jullie als jullie de griep of verkouden zijn?

Print Friendly, PDF & Email

5 thoughts on “Glutenvrije medicijnen bij griep, verkoudheid of luchtweginfectie

 1. Hai,
  Ik gebruik bij griep vit C poeder. Daar maak ik lekker sapje van, met appendix, of water en stevig. Wat je zelf beste vindt. Ik doe het met water en gemalen stevig blaadjes.
  Per dag gebruik ik tot 4 x 1/4 theelepel vit c poeder.
  Daarnaast van Bloem Echinacea forte druppels. Elke twee u 10 dr.
  Daarnaast gebruik ik van Pfluger A-Bomin. Dat is voor de
  luchtwegen.
  Voor dicht zittende neus, maar door bovenstaande komt het zelden zover, doe ik een klont Echinacea zalf in mijn neus gat.
  Neuszalf van Weleda is ook fijn.
  Ik neem nooit griepprik.
  Ventolin heb ik nooit meer nodig.

 2. Beterschap Renske! Griep is geen pretje. 🙁
  Tussistin is een homeopathisch middel tegen hoest, op basis van lactose. Ik heb er zelf veel baat bij. Als ik keelpijn voel opkomen, neem ik vaak Cinuforce tabletjes van Dr. Vogel, dat is ook homeopathisch en bevat lactose. Beter dat eerst proberen voordat je naar de zwaardere middelen grijpt, denk ik maar.

  1. Ja, klopt maar ik reageer vaak niet goed op homeopathische producten. Ik begin wel altijd homeopathisch, maar uiteindelijk kom ik toch altijd bij de (vieze) regulieren middelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.