Glutenvrije luilakbollen

Iemand op mijn facebookpagina (inmiddels ben ik gestopt met faceboek) vroeg eens een keertje of ik ook een recept had voor glutenvrije luilakbollen. Nee was mijn antwoord en erger nog, ik had er nog nooit van gehoord.
Tijdens het bladeren in diverse kookboeken zag ik ineens tot mijn stomme verbazing een recept voor deze bollen staan. Nou ja zeg, ook toevallig.
Ik heb dit recept uiteraard glutenvrij gemaakt, maar weet dus niet of de smaak overeenkomt met de gluten luilakbollen.

Nu even wat geschiedenis over de luilakbollen (tekst komt uit het boekje ‘Noordhollandse pot): Luilakbollen werden gegeten op de ochtend voor Pinksteren. In gezinnen moest degene die het laatst was opgestaan op de lekkernij trakteren. De bollen werden warm bij de bakker opgehaald en met veel boter en stroop of bruine basterdsuiker gegeten. Overal waar langslapers vermoed werden, belden jongelui aan en daarbij werd in Amsterdam het volgende liedje gezongen:

Luilak, beddezak,
Staat om negen uur pas op,
Negen uren, half tien,
Is die luilak pas te zien.

In de zaakstreek ging het versje als volgt:

De looie lak,
De slaperige zak,
Vanmorgen niet vroeg opgestaan,
Je ken wel weer naar bed toe gaan.

Oke, Nooit geweten. Toen ik jong was werden we op zaterdag (ik, mijn broer en zus) door mijn ouders heel erg vroeg uit bed getrommeld. We reden met fietsen door de buurt waarop met een blikje met een gedraaid touwtje met spijker (of zoiets) achterop het bagagerek vastgeklemd zat en lege blikken die met een touwtje aan het bagagerek waren vastgemaakt. Het blikje op het bagagerek gaf een vreselijk gillend geluid en de blikken aan de fiets gaven een rammelend geluid omdat ze over de grond werden getrokken. Daarnaast deden we ook nog belletjetrek en dan heel snel weg rennen. Heel erg onschuldig dus. Zeker vergeleken met wat er tegenwoordig gebeurt.

Voor 14 kleine bolletjes

Ingrediënten:
250 glutenvrije broodmix
25 gram gist
150 ml lauwwarme lactosevrije melk (of sojamelk of kokosmelk)
1 theelepel gemalen kaneel
50 gram gesmolten boter
100 gram rozijnen (of 50 gram krenten en 50 gram rozijnen)
1 ei, losgeklopt
1 mespunt zout (of naar smaak)

Warm serveren met:
stroop
boter
witte basterdsuiker (de bruine en lichtbruine basterdsuiker is niet geschikt voor de gevoelige coeliaken)

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Eerste rijstijd: 60 minuten
Tweede rijstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 15-20 minuten
Verder nog nodig: bakplaat met bakpapier, beslagkom, natte theedoek, steelpannetje, schaar, kwast om in te smeren

Bereiding:
Zeef het broodmeel en de gemalen kaneel samen met het zout boven een beslagkom.
Verwarm de melk lauwwarm en los de gist op in wat lauwe melk (ongeveer 2-4 eetlepels)
Smelt de boter in een steelpannetje en laat het afkoelen.
Maak een kuiltje in het meel en giet er de gistoplossing en de gesmolten boter in.
Kneed alles tot een soepel deeg en laat dit, afgedekt met een vochtige doek, 1 uur op een warm plekje rijzen.
Was de rozijnen en laat ze goed uitlekken.
Kneed de rozijnen door het gerezen deeg en maak van het deeg 10 bolletjes.
Beboter het bakplaat of leg er een vel bakpapier op het bakplaat en leg de bolletjes erop.
Druk de bolletjes een beetje plat.
Knip het deeg met een schaar op gelijke afstand viermaal in.
Laat de luilakbollen, afgedekt met een natte theedoek, nog eens 30 minuten rijzen.
Klop dan het ei los en bestrijk daarmee de bovenkanten van de bolletjes.
Bak de broodjes in een voorverwarmde oven in 15-20 minuten gaar en bruin.
Controleer de 15 minuten of de bolletjes gaar zijn, zo niet dan met paar minuten langer laten afbakken.
Zo ja, haal ze dan uit de oven en laat ze iets afkoelen tot je ze goed kan vasthouden zonder dat je je vingers verbrandt.
Serveer de bollen warm, dik ingesmeerd met boter en met stroop of basterdsuiker (witte basterd suiker is geschikt voor de gevoelige coeliaken).
Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Glutenvrije luilakbollen

  1. Grappig, ik kende luilak niet van vroeger in de Randstad waar ik opgroeide. Maar wij werden er luidruchtig mee geconfronteerd toen we in Amerongen woonden. 🙂
    De bolletjes zien er wel heerlijk uit!

    1. Mijn ouders uit Friesland kende het ook niet. Maar je wordt zodra je in bepaalde plaatsen woont er snel bekend mee. Net zoals Sint Maarten. Dat kende mijn ouders ook niet.

      De bolletjes smaken lekker. Als je er wat noten in doet, dan heb je müeslibollen. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.