Glutenvrije kerststol met amandelspijs

Als je een glutenvrije kerststol wilt eten, dan moet je het gewoon zelf maken. Ik heb dit recept glutenvrij én lactosevrij gemaakt. Het maken gaat iets anders dan bij een gewone glutenvolle kerststof. Als je brood maakt met gluten, dan kan je het brood met gemak twee keer kneden. Dat is bij glutenvrij brood niet te doen, want je kneedt het brood zo dood.
Omdat er in een kerststol gedroogde vruchten en gehakte noten zitten en natuurlijk het amandelspijs, heb je al snel een zwaar deeg. Omdat enigszins te voorkomen is het beter om het brood maar een keer te kneden en het deeg gelijk uit te rollen en alle andere ingrediënten op het brood leggen en vervolgens nog even snel alles goed doorelkaar kneden.
Om vervolgens voor de laatste keer weer uit te rollen, zodat je de amandelspijsworst in het midden kunt leggen en het brood oprolt tot de bekende vorm van een kerststol. Zo heb ik het ongeveer gedaan.
Het kan best zijn dat het bij jullie net ietsje anders toegaat, want elk broodmix heeft zijn eigenaardigheid. Het brood smaakt trouwens erg lekker. Niet droog of te nat en zeker ook niet te zoet. Het kruimelt wel enigszins, maar dat is gewoon bij glutenvrij brood. 😉
voor 1 kerststol of voor 20 porties

Ingrediënten:
450 gram glutenvrij broodmeel of glutenvrije bloem (ik heb Lisa’s Choice Glutenfree bruin broodmix gebruikt)
1 theelepel glutenvrije koekkruiden
3 eetlepels witte basterdsuiker
1 (biologische) citroen, goed gewassen
15 gram droge gist (kijk hoeveel gist er nodig is op de verpakking van je glutenvrije broodmix)
2 eieren
125 gram boter, gesmolten (dit is precies 75 ml gesmolten boter)
80-100 ml rode spa of een ander merk (afhankelijk hoe droog het deeg is)
150 ml lauwwarme (kokos of soja) melk
2 eetlepels bruine rum
300 gram glutenvrije amandelspijs (klik)
175 gram rozijnen
150 gram gedroogde cranberries
50 gram amandelen, grof gehakt
25 gram oranjesnippers en/of sukade en/of 50 gram gembersnipper (even zelf snijden/hakken)
glutenvrije bloem om te bestuiven

Voorbereidingstijd: ongeveer 75 minuten
Wacht en rijsttijd: ongeveer 1½ uur op een warme plek om het brood te laten rijzen
Bereidingstijd: 40 minuten + 5 minuten in de oven laten staan met de oven uit en deur dicht
Verder nog nodig: schone en vochtige theedoek, bakpapier, plantenspuit, bakplaat of broodvorm,beslagkom, lepel, timer, schaaltje, diep bord, deegroller
Oven voorverwarmen op: 200 graden

Bereiding:
Pers een halve citroen uit.
Breek een ei in een klein schaaltje en klopt het ei los.
Maak in een diep bord de amandelspijs los en meng het met de citroensap en een halve ei en zet het even apart.
Bekleed de bakplaat met bakpapier.
Pak een grote beslagkom en zeef boven de kom de glutenvrije bloem, halve theelepel zout, koekkruiden en de basterdsuiker.
Boen de citroen schoon en rasp de schil boven de beslagkom.
Strooi de droge gist over het bloemmengsel en maak in het midden een kuiltje en breek hierboven 1 ei en 75 gram gesmolten (lauw warm) boter en schenk de (kokos of soja) melk, spa rood en de rum erbij.
Roer met een lepel vanuit het midden tot het een plakkerig deeg is geworden.
Strooi wat glutenvrije bloem op het werkblad en kneed het deeg met de hand voor ongeveer 8 minuten (zet een timer aan) goed doorelkaar (deeg uittrekken, dubbelvouwen, enz. tot het soepel is).
Het deeg is klaar als het deeg niet meer aan de handen kleeft.
Strooi wat glutenvrije bloem op het werkblad en druk het deeg een beetje platter.
Verdeel de rozijnen, cranberries, oranjesnippers/sukade/gembersnippers in het midden, deeg er omheen vouwen en de vulling door het deeg kneden.
De deegroller bestuiven met glutenvrije bloem.
Het deeg tot een dikke ovale lap vormen en aan de lange kant wat (verder) uitrollen.
Amandelspijs tot een worstje vormen of kleine worstjes van maken en deze naast elkaar leggen (maak eventueel de handen nat als het teveel kleeft door de suiker) en in het midden over de lengte van het deeg leggen.
De dikkere helft van het deeg erover vouwen zodat de bekende vorm van een kerststol ontstaat.
De stol op de bakplaat leggen en zet hem op een warme plek, dek de kerststol af met een vochtige theedoek en laat hem 60 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Bovenkant van het deeg bestrijken met de rest van de gesmolten boter (eventueel weer vloeibaar maken door het schaaltje op te warmen in een schaaltje met heet water voor paar minuten) en met een plantenspuit bestuiven met water.
Kerststol in ongeveer 40-50 minuten in de voorverwarmde oven goudbruin en gaar bakken.
Controleer of het brood gaar is, even op de onderkant kloppen en als hij hol klinkt dan is hij gaar.
Zo niet, doe hem dan voor nog eens 10-20 minuten in de oven, maar zet de oven dan wel op 180 graden (hij moet niet te donker van kleur worden).
Na 10-20 minuten weer even controleren of de kerststol gaar is.
Oven uitzetten en de stol nog 5 minuten in de dichte oven laten staan.
De stol op een rooster leggen, bestuiven met een dikke laag poedersuiker en laten afkoelen.
Bron: aangepast recept

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Glutenvrije kerststol met amandelspijs

    1. Ik zie dat dat niet bij de beschrijving staat. Ik heb het aangepast. Je doet het tegelijk met de kokosmelk en de rum bij de andere ingrediënten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.