Glutenvrij kaasuien calzone

Dit is een glutenvrije calzone met een kaasuienvulling. Het is een vegetarisch recept wat ook nog lactosevrij en notenvrij is, maar niet eivrij. Het is een simpel recept en het smaakt heerlijk. Voor de rest maar weinig te vertellen over dit recept.
voor 4-6 personen

Ingrediënten deeg:
500 gram glutenvrij broodmeel (ik heb van broodmix van Schar gebruikt)
250 ml koud water
1-2 eetlepels olie
2 theelepels xanthangom
zout en peper naar smaak
1 eetlepel bakpoeder

Ingrediënten uienvulling:
600 gram ui, in halve ringen gesneden
250 gram geraspte extra belegen kaas
1 theelepeltje paprikapoeder
1-2 uitgeperste knoflookteentje(s)
1-2 theelepels zwarte peper
vleugje nootmuskaat
zout naar smaak
olie om in te bakken

Ingrediënten tomatenvulling:
6 cherry tomaten of kleine tomaten, in plakken gesneden
versgemalen zwarte peper
1-2 theelepeltjes bonenkruid
½ theelepel paprikapoeder
zout naar smaak
olie om in te bakken

Verder nog nodig:
1 losgeklopte ei
Herbamare Original zeezout

Voorbereidingstijd: 15-20 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Verder nog nodig: bakplaat, bakpapier, hapjespan, koekenpan, schaal
Oven voorverwarmen op: 180 graden

Bereiding deeg:
Doe alle ingrediënten in een schaal en meng het deeg goed doorelkaar.
Maak er 4 tot 6 ballen van en zet ze even apart.

Bereiding kaasuienvulling:
Doe wat olie in de hapjespan en bak hierin de uien bruin.
Doe de kruiden erbij en roer alles even goed door.
Zodra de uien bruin zijn zet je het gas uit en voeg je 1½ hand geraspte kaas erbij.
Roer de kaas erdoor en zet de hapjespan op een koude plek.

Bereiding tomatenvulling:
Snijd de tomaten in plakken.
Doe wat olie in de koekenpan en bak hierin de tomatenplakken.
Strooi de kruiden erbij en roer alles even goed doorelkaar.
Zodra de tomaten zacht beginnen te worden en het sap loskomt, zet je het gas uit en laat je het zo staan.

Bereiding calzone:
Strooi wat meel op het aanrecht en rol een deegbal uit tot een lange lap van ongeveer 30 cm lang en 15-18 cm breed.
Smeer de helft van de deeg in met 1-2 eetlepels tomatenvulling.
Leg hierop 2-3 eetlepels uienvulling.
Leg de andere helft van het deeg over de vulling en vouw de randen dicht.
Smeer het deeg in met het losgeklopte ei en strooi over het ei geraspte kaas.
Strooi nu als laatste nog wat Herbamare Original zeezout over en leg de calzone op het bakpapier.
Maak nu de andere calzones.
Zet het bakblik met de calzones in de voorverwarmde oven voor 30 minuten.
Haal het bakblik na 30 minuten uit de oven en laat de calzones 3-5 minuten afkoelen.
Bron: eigen recept

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Glutenvrij kaasuien calzone

    1. Ja, vind ik van wel want xanthangom zorgt er mede voor dat het deeg zich bijna hetzelfde gedraagt als glutendeeg. M.a.w. het deeg blijft soepel en valt niet uit elkaar. Je kunt het bijvoorbeeld bij hier (klik) kopen, maar misschien dat je het ook kan kopen bij reformzaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.