Glutenvrije flensjes

Het is alweer een hele lange tijd terug dat ik flensjes heb gegeten. De laatste keer zal ergens in 2005 geweest zijn. Omdat flensjes dun horen te zijn (zie foto rechts), is dat glutenvrij best moeilijk om te maken.
Ik heb bij dit recept diverse soorten glutenvrij meel gebruikt. De flensjes zijn gelukt. Ik heb ze heel erg dun weten te maken en wat nog leuker is, als je ze omhoog houdt dan scheuren ze niet. Nog leuker is dat als je ze oprolt, ze ook heel opgerold blijven zonder dat ze scheuren of wat dan ook. Je kan ze gewoon opgerold uit de hand eten. De scheurtjes die je op de linkerfoto ziet, komt door de pannenkoekenspatel. Je steekt namelijk heel erg snel door het flensje. Dit recept is dus geslaagd.
Mocht je andere glutenvrije meelsoorten willen gebruiken, doe dat dan. Het gaat om de samenstelling droog en nat. Tijdens het bakken gebruik je trouwens geen olie of boter. De flensjes worden droog gebakken in de koekenpan. Ze smaken goed.

voor 10-12 stuks (afhankelijk hoe groot je ze maakt)

Ingrediënten:
25 gram aardappelzetmeel
25 gram tapiocameel
25 gram quinoameel
30 gram maizena
70 gram glutenvrije bloem
400 ml soja of kokosmelk (heb je geen lactose-intolerantie, gebruik dan gewoon melk)
3 eieren
1 theelepeltje xanthangum
2 eetlepels olie
1-2 theelepeltjes zout

Voorbereidingstijd: 1-2 minuten
Rusttijd deeg: 5 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Verder nog nodig: koekenpan, pannenkoekenspatel, schaal, garde, soeplepel

Bereiding:
Doe alle meelsoorten, het zout, de olie en de eieren in de schaal en klop alles goed door elkaar.
Giet nu de melk erbij en klop alles goed door elkaar.
Laat het mengsel nu even 5 minuten staan.
Zet nu de koekenpan op het vuur en laat het heet worden.
Schep nu een niet al te volle soeplepel deeg in de koekenpan en laat het deeg uitlopen tot een mooie ronde flensje.
Keer het flensje pas om als de bovenkant droog is.
Pak nu de pannenkoekenspatel en steek deze voorzichtig onder het flensje en draai hem dan om.
Bak hem nu voor paar seconden en klaar is het flensje.
Laat hem nu voorzichtig op een bord glijden.
Eet de flensjes met wat poedersuiker of geraspte kaas.
Bron: eigen recept

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.