Glutenvrije en lactosevrije taart met diverse vruchten uit mijn balkonmoestuin

Ik heb al jaren een fruitmoestuin op mijn balkon. Vorig jaar had ik enorm veel aardbeien. Dit jaar helaas nog niets.
Dit jaar deden de kersen, de zwarte bessen en de blauwe bosbessen het erg goed. De rode aalbessen was niet echt om te gillen, maar alles bij elkaar had ik iets van 250 gram kunnen plukken.

Dat hadden er meer kunnen zijn, maar we hebben fruitdieven op balkon. Wij wonen 5 hoog, dus de dieven moeten kunnen vliegen. Gelukkig laten ze zich goed horen als ze op bezoek kwamen. We wisten wie de dieven waren. Ze hebben bijna alle kersen opgevreten en de aardbeien ook. De aardbeien waren nog niet eens rijp, blijkbaar doet dat er niet toe bij die eksters want ze hebben de aardbeien groen opgegeten. Stelletjes monsters/dieven.

Dus om zelf ook van het fruit te kunnen genieten heb ik zodra het kon kersen, zwarte bessen, blauwe bosbessen en aalbessen geplukt. Het was niet veel, maar net genoeg voor deze taart.

De taart ging niet helemaal goed. Het fruit/jam wilde niet helemaal doen wat ik in mijn hoofd had zitten, daarom ziet het er zo uit zoals je dat op de foto kan zien.
De donkere plekken op de zijkant dat is niet verbrand, maar dat is gekarameliseerde jam.

De taart smaakt wel heel erg goed. Door het fruit is de taart niet heel erg zoet van smaak geworden. Ik ga dit nog eens maken, maar dan gewoon met kant en klare bosvruchtenjam. Dat gaat ook lukken.

Deze taart is glutenvrij, lactosevrij, notenvrij en is geschikt voor vegetariërs.

voor 1 taart van 26 cm rond

Ingrediënten taart:
250 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel
5 eieren
250 gram roomboter (boter van Wajang en MinusL is lactosevrij)
250 gram suiker
1 theelepeltje citroensap
½ theelepel citroenrasp
250 gram diverse vruchten (blauwe bosbessen, zwarte bessen, zure kersen en rode aalbessen)
100-125 gram geleisuiker

Ingrediënten kruimellaag:
150 gram glutenvrije bloem (ik heb het merk Doves Farm gebruikt)
75 gram kokosolie of roomboter (boter van Wajang en MinusL is lactosevrij)
50 gram suiker

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 60 minuten
Verder nog nodig: ronde bakvorm van 26 cm rond, bakpapier, beslagkom, steelpannetje
Oven voorverwarmen op: 180 graden

Bereiding taart, deel 1:
Mix de eieren met de suiker tot het lichtgeel is geworden.
Voeg het bakmeel erbij en meng alles goed doorelkaar.
Voeg de gesmolten boter toe en meng alles goed doorelkaar.
Giet het deeg in de ronde bakvorm en zet de bakvorm in de voorverwarmde oven voor 20 minuten.

Bereiding vruchtenjam:
Spoel het fruit schoon en doe het fruit in de het steelpannetje.
Breng het aan de kook, roer af en toe.
Zodra het fruit begint te koken zet je het vuur lager.
Voeg de geleisuiker erbij en meng alles goed door elkaar.
Breng het weer aan de kook en zodra het begint te pruttelen zet je de timer aan op 3 minuten.
Laat het nu 3 minuten goed pruttelen en blijf roeren, anders brand het aan.
Na die 3 minuten zet het vuur uit en laat je de jam afkoelen.

Bereiding taart, deel 2:
Pak de taart na 20 minuten uit de oven.
Schep de eigen gemaakte vruchtenjam erbij en verdeel deze over de taart.
Het is niet erg dat de vruchtenjam hier en daar al in het deeg weg zakt.
Meng de ingrediënten voor de kruimellaag en strooi deze over de jam.
Zet de bakvorm terug in de warme oven en bak de taart af in 40 minuten.
Haal de taart na 40 minuten uit de oven en controleer of de taart gaar is.
Dit doe je door middel van een satestokje of cakeprikker.
Prik hier en daar in de taart en als hij schoon uit de taart komt (er mag geen deeg aan het satestokje of cakeprikker omhoog komen), dan is de taart gaar.
Laat de taart afkoelen.
Serveer de taart eventueel met een dot slagroom.
Bron: eigen recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.