Op internet zag ik paar kwarktaartrecepten die in de Instant Pot of snelkookpan werden gemaakt. Ik vind het heel apart dat je ook een kwarktaart in een instant pot of snelkookpan kan maken. Omdat ik van alles wil uitproberen met de instant pot heb ik een glutenvrije en lactosevrije kwarktaart gemaakt.
De bodem wordt wel eerst gebakken in de oven, dit is om er voor te zorgen dat de bodem hard wordt en blijft.
De taart is geslaagd en smaakte hemels lekker. Het smaakt gewoon naar meer. Deze kwarktaart gaan we vaker maken.
Dit recept is glutenvrij, lactosevrij, notenvrij en is geschikt voor vegetariërs.
Ik heb extra pagina aangemaakt met lactosevrije én glutenvrije zuivelproducten. Deze staat onder het productenoverzicht, als je hier klikt dan kom je direct op deze pagina.
voor 1 kleine taart
Ingrediënten bodem:
180 gram glutenvrije koekjes (ik heb de digestieve koekjes van Schar gebruikt)
60 gram kokosolie of boter, gesmolten
20 gram suiker
Ingrediënten vulling:
227 gram lactosevrije roomkaas (ik heb het merk Züger gebruikt, gekocht bij de reform)
90 gram lactosevrije crème fraîche (ik heb het merk Lactofree Arla gebruikt)
50 gram suiker
2 eieren, maat M
1 theelepeltje vanillepoeder
Ingrediënten topping:
80 gram lactosevrije crème fraîche
2-3 theelepeltje poedersuiker
Voorbereidingstijd: minuten
Bereidingstijd bodem: minuten
Afkoeltijd bodem: 10-15 minuten
Bereidingstijd taart: 32 minuten
Verder nog nodig: ronde springvorm (16 cm) met losse bodem, 2 beslagkommen, instant pot of snelkookpan, aluminiumfolie, garde of handmixer
Oven voorverwarmen op: 170 graden (heteluchtoven)
Bereiding bodem:
Smelt de kokosolie of boter.
Doe alle ingrediënten in een beslagkom en meng alles goed doorelkaar.
Vet de springvorm in met wat boter/olie.
Schep de koekkruimel in de springvorm en druk alles goed op de bodem en een beetje op de rand.
Zet de springvorm in de voorverwarmde oven en bak deze 30 minuten.
Laat de bodem een 10-15 afkoelen in de koelkast.
Bereiding vulling:
Doe alle ingrediënten in een beslagkom en meng alles goed doorelkaar.
Zodra alles goed vermengd is, direct stoppen.
Te lang doorgaan met mixen zorgt ervoor dat de kwarktaart niet luchtig wordt.
Bereiding topping:
Meng alles doorelkaar en zet dit even opzij (niet in de koelkast).
Bereiding kwarktaart:
Pak de afgekoelde bodem en giet hierin de kwarktaartvulling.
Pak nu een flink lang stuk aluminiumfolie om de springvorm af te dekken.
Zet een rooster op de bodem van de instant pot of snelkookpan en giet er 240 ml water in.
Zet de springvorm op het rooster en draai de deksel op de instant pot of snelkookpan.
Zet de instant pot op 32 minuten en op high.
Laat hem 8 minuten op een nature release.
Zet na deze 8 minuten het ventiel open om de rest van de druk vrij te laten en draai de deksel open.
Pak voorzichtig de taart uit de instant pot of snelkookpan en verwijderd de aluminiumfolie.
Terwijl de taart nog heet is, giet je de topping op de taart en verspreid met de bolle kant van een lepel alles egaal over de taart.
Laat de taart verder afkoelen, zodat hij in de koelkast gezet kan worden voor minstens 1 uur.
Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl