Glutenvrije en lactosevrije haverbroodjes zonder gist

Omdat ik geen brood in huis had, heb ik even mijn fantasie gebruik en hele simpele glutenvrije en lactosevrije haverbroodjes gemaakt. Het brooddeeg is als het klaar is best wel dik, maar ook nog vloeibaar. Ik heb 2 versies gemaakt, maar het recept is hetzelfde.

De eerste zijn platte broodjes, deze kun je eten als een pannenkoek of als je ze doormidden snijdt als dunne platte broodjes.
De tweede variatie zijn echte broodjes geworden. Deze zijn in de oven gebakken. Beiden zijn goed te eten en ze zijn niet echt droog. Ook een dag later is het broodje goed te eten.

Links op de foto de broodjes en rechts op de foto de dunne platte broodjes. Deze lijken op pannenkoeken, maar zijn iets dikker dan pannenkoeken. Beiden zijn erg luchtig geworden en de broodjes lijken dan ook op echte (gluten)brood (kijk maar op de linker foto).
De broodjes zijn binnen een half uur gebakken en smaken echt lekker.

haverbroodjes

voor 1-2 personen

Ingrediënten:
100 gram glutenvrije haverbloem (van het merk Provena)
2 eetlepels tapiocameel
1 eetlepel wijnsteenbakpoeder
2 eieren
scheutje water (als het deeg te droog wordt)
scheutje olie
zout naar smaak
olie om te bakken

Voorbereidingstijd: 2 minuten
Bereidingstijd koekenpan: 5 minuten koekenpan
Bereidingstijd oven: 30 minuten
Verder nog nodig: koekenpan,muffinvormpjes of een andere bakvormen, kom om het deeg te maken
Oven voorverwarmen: 160 graden (heteluchtoven)

Bereiding platte broodjes:
Doe alle ingrediënten in een kom en roer alles goed door elkaar.
Zorg dat de koekenpan goed opgewarmd is.
Doe wat olie in de koekenpan en een soeplepel deeg en bak het als een pannenkoek (alleen moet het geen platte pannenkoek worden).
Doe het met de rest van de deeg ook zo.
Serveer de platte broodje met zoete of hartige beleg.

Bereiding broodjes in de oven:
Meng alle ingrediënten in een kom en giet het deeg over in muffinvormpjes (of een andere vormpje).
Zet de broodjes in de voorverwarmde oven voor 30 minuten.
Controleer de broodjes of ze gaar zijn: even op de broodjes tikken.
Klinken ze hol, dan zijn ze gaar.
Laat de broodjes afkoelen voor gebruik of eet ze zodra het kan.
Bron: eigen recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

6 thoughts on “Glutenvrije en lactosevrije haverbroodjes zonder gist

  1. Ze staan in de oven. Wel iets aangepast. Las over de eieren heen, ik ben veganist..dus moest snel improviseren. Ik heb er appelmoes doorheen gedaan.. Het deeg ziet er een stuk beter uit dan van een ander recept. Hoop nu wel dat ze niet te zoet worden. Morgen proeven! Ben heel benieuwd!

  2. Hoi, ik wil je recept gaan uitproberen maar op hoeveel graden moet de oven? En kan ik ook tapiocameel vervangen voor iets anders? groetjes Aletta

  3. hoi.
    ik heb het recept uitgeprobeerd,
    wel heb ik het aangepast want ik had geen haverbloem en tapiocameel.
    Hiervoor in de plaats heb ik 100 gram havermoutvlokken in de keukenmachine fijn gemalen en twee eetlepels tarwebloem gebruikt.
    Waardoor ik meer water als een scheutje nodig had omdat havermout zich vol zuigt met water.
    Uiteindelijk had ik bijna een vol glas water nodig om een bruikbaar deeg te verkrijgen. hihi

    De smaak is vrij neutraal waardoor je er eigenlijk net als op brood, van alles op kan doen.
    Wat ik makkelijk vind is dat het snel en makkelijk te bereiden is net als ‘pannenkoeken’.

    Ik zal je recept en de site zeker op mijn site eteniseenfeestjeblogspot over recepten voor de diverse allergieën, vermelden, en de muffin variant uitproberen.

    grtjs

    1. Even voor alle duidelijkheid: tarwebloem is natuurlijk niet glutenvrij. Dus zoals jij het hebt aangepast is niet geschikt voor mensen met coeliakie en/of tarweallergie.

      Voor de mensen die niet glutenvrij en/of tarwevrij hoeven te eten is dit wel een goede aanpassing. 😉

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.