Glutenvrije en lactosevrije granola

Dit is mijn versie glutenvrije en lactosevrije granola. Ik heb het gemaakt met diverse noten, zaden, gepofte quinoa, glutenvrije haver, kokosrasp -en vlokken, glutenvrije cornflakes, honing, suiker en kokosolie.

Deze granola bevat geen stukjes droog fruit of vers fruit.
Ik vind gedroogde fruit in granola of muesli echt niet lekker en plukt ze er ook altijd uit. Overigens vind ik verse fruit in granola of muesli ook niet lekker.

Ik kocht wel af en toe granola of muesli in de winkel of online, maar paar weken terug had ik het zelf gemaakt en dat smaakte goed en het bleek ook niet echt heel veel werk te zijn.

Alleen had ik de eerste twee keren geen foto’s gemaakt.
Dit is versie nummer drie en deze is precies hetzelfde als versie nummer een en twee.

Het enige wat niet altijd klopt, is de hoeveelheid kokosolie, suiker en honing. De ene keer kan het zijn dat de eetlepels kokosolie net ietsje minder is of ietsje meer (het is nogal moeilijk om dit gelijkmatig uit de pot te scheppen) en ook de suiker en de honing kan variëren. Wil je minder suiker of helemaal geen suiker gebruiken, dan moet je dat gewoon doen.

Of als je een zoetstof moet gebruiken i.v.m. diabetes, dan kan dat met dit recept. De meeste zoetstoffen mogen met 160 graden in de oven. Uiteraard gebruik je dan ook geen honing of siroop. Je gebruikt dan wel iets meer zoetstof of je gebruikt vloeibare stevia.

Eigenlijk is dit een soort van plusminusrecept. Elke beker heeft zijn eigen maat. Mijn beker heeft een inhoudsmaat van 350 gram.

Dit recept is glutenvrij, eivrij, lactosevrij en is geschikt voor vegetariërs en veganisten (geen honing gebruiken, maar een plantaardige siroop).

de glazenpot op de rechterfoto heeft een volume van 3,3 liter

Ingrediënten:
3-4 bekers gegarandeerde glutenvrije haver,
2-3 bekers amandelen zonder schil
2-3 bekers walnoten
2-3 bekers cashewnoten
2-3 bekers hazelnoten
1-2 bekers gepofte quinoa
1-2 bekers pompoenpitten
1-2 bekers zonnebloempitten
1-2 bekers geraspte kokos
1-2 bekers kokosvlokken
2-3 bekers glutenvrije cornflakes (ik heb het merk Schar gebruikt)
4 eetlepels kokosolie
4 eetlepels suiker
1-3 eetlepels honing of agavesiroop of een ander soort plantaardige siroop (wat je lekker vindt)
10 ml water

Extra: 1-2 eetlepels honing of een andere soort siroop om extra over de granola te doen nadat het kokosmengsel met suiker/honing of siroop door de granola vermengd is (maar dat hoeft niet).

Voorbereidingstijd: 15-20 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten en 15 minuten
Verder nog nodig: grote beslagkom, steelpannetje, grote ovenschaal met hoge rand (5 cm hoog), grote voorraadpot voor de granola als die klaar is
Oven voorverwarmen: 160 graden

Bereiding:
Hak eerst alle noten grof (Bij sommige noten heb ik een handje vol heel gelaten. Zoals cashewnoten en amandelen, gewoon omdat lekker is).
Doe alle ingrediënten in een grote beslagkom en meng alles goed doorelkaar.
Zet de kom even apart.
Pak een steelpannetje en doe daar 4 eetlepels suiker in.
Zet het vuur niet te hoog en blijf erbij, de suiker mag niet verbranden.
Als de suiker bruin begint te worden voeg je 10 ml water erbij.
Het zal even wat bruisen, maar de suiker wordt hierdoor sneller vloeibaarder.
Voeg de kokosolie erbij en meng alles doorelkaar.
Blijf roeren totdat de kokosolie is opgelost.
Voeg dan 2 eetlepels honing of agavesiroop erdoor.
Laat het 2 minuten zachtjes op het vuur staan, maar blijft wel roeren.
Na twee minuten giet je het zoete mengsel bij de granola-mengsel.
Roer alles goed doorelkaar en voeg eventueel nog wat extra honing of agavesiroop eroverheen.
Schep weer alles doorelkaar en schep alles op een hoge grote (rechthoekige) overschaal.
Verdeel de granola gelijkmatig over de ovenschaal.
Zet de ovenschaal (in het midden) in de ovenvoor 10 minuten.
Na de 10 minuten pak je de ovenschaal uit de oven en hussel je alles even goed door.
Zet de ovenschaal weer terug in de oven voor 15 minuten.
Na 15 minuten haal je de ovenschaal uit de oven.
Schep dan alles even los van elkaar.
Laat de granola in de ovenschaal nu goed afkoelen (niet in de oven).
Leg een theedoek over de ovenschaal als je hem laat afkoelen.
Als de granola koud is, kan je alles losbreken en in een goed afsluitbare pot met deksel doen.
Bron: eigen recept – ©️ www.glutenvrijkookhoekje.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.