Deze cheesecake met aardbeien en amandelschaafsel is werkelijk een overheerlijke taart.
Je moet er wel tijd voor nemen om deze taart te maken, want je begint een dag van te voren. Je moet namelijk een liter yoghurt laten uitlekken, zodat het een dikte krijgt van hangop of Griekse yoghurt.
De volgende dag kan je dan beginnen met het maken van de bodem en de taartvulling. Helaas moet je dan nog wachten totdat de taart helemaal koud is geworden.
Het beste is om hem een nachtje in de koelkast te laten staan en de volgende dag de cheesecake versieren met vers fruit. verse fruit. Ik heb gekozen voor aardbeien, maar je kan natuurlijk ook kiezen voor een ander soort vers fruit.
Dit recept is glutenvrij, lactosevrij en notenvrij als je de amandelschaafsels weglaat en is geschikt voor vegetariërs.
Voor 1 taartje van 16 cm
Ingrediënten glutenvrije bodem
100 gram Schar digestive koekjes (zonder chocolade)
100 gram havervlokken (ik heb het merk Elovena gebruikt)
30 gram witte basterdsuiker
0,5 theelepel zout
125 gram boter (of wajang margarine is lactosevrij)
Ingrediënten cheesecake vulling
3 eieren
100 gram poedersuiker
9 gram vanillesuiker
375 g hangop (hiervoor 1 liter volle lactosevrije yoghurt (Arla) een nacht lang in een schone theedoek of een uitlekbak voor yoghurt, uit laten lekken)
125 g lactosevrije crème fraîche (Arla)
100 gram lactosevrije roomkaas (Arla)
1 theelepel citroenrasp van dr.Oetker
2 eetlepels glutenvrije bloem (Schar broodmix B)
Voor de topping
400 gram aardbeien, kroontje eraf gesneden en gehalveerd
handjevol amandelschaafsels
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 40-45 minuten
Rusttijd bodem: (koud laten worden): plusminus 1 uur
Verder nog nodig: weegschaal, 3 beslagkommen, handmixer, springvorm van minstens 16 cm rond en met een hoge rand, bakpapier, blender of keukenmachine, theedoek, zeef of een uitlekbak voor yoghurt (klik).
Oven voorverwarmen: 170 graden (boven en onder warmte)
Bereiding:
Begin een dag van te voren met het uit laten lekken van 1 liter lactosevrije yoghurt.
Dit doe je door de yoghurt in een theedoek laten uitlekken in een zeef en boven een beslagkom of je gebruikt een speciale uitlekbak voor yoghurt.
Laat dit een hele nacht in de koelkast uitlekken.
De volgende begin je met het bekleden van een ronde springvorm van 16 cm met bakpapier.
Knip een hoge rand van bakpapier, smeer de randen van de springvorm in met boter of margarine en plak hiertegen de hoge rand van bakpapier.
Maal de koekjes in de keukenmachine fijn in een blender of keukenmachine.
Voeg dan de havervlokken erbij, samen met het zout en basterdsuiker.
Meng alles goed fijn.
Schep alles over in een beslagkom.
Smelt de boter of margarine in een steelpannetje en voeg deze bij de droge ingrediënten van de bodem in de beslagkom.
Schep de boter door het fijngemalen bodemmengsel en zorg dat het een compacte deeg wordt.
Schep het deeg in een taartvorm en druk deze goed aan.
Bak de bodem 10 minuten in de voorverwarmde oven.
Haal na 10 cm de bodem uit de oven en laat deze goed afkoelen (dat duurt iets van 1 uur, dan is de bodem lauwwarm)
Pak een andere, schone beslagkom en breek de eieren hierin.
Klop de eieren even op en voeg dan de poedersuiker en de vanillesuiker erbij en mix deze tot de eieren goed en luchtig, lichtgeel eruit zien.
Voeg de hangop, crème fraîche en roomkaas toe, daarna de citroenrasp van dr.Oetker en de glutenvrije bloem.
Klop alles nog even mee zodat het een luchtig beslag blijft.
Verdeel de massa over de bodem.
Bak de taart op 170 graden voor ongeveer 40-45 minuten tot de vulling stevig is.
Haal de taart uit de oven en laat de taart afkoelen.
Nadat de taart afgekoeld (lees: koud is) is versier je hem met aardbeien (of een fruitsoort wat jij lekker vindt) en amandelschaafsels.
Bron: aangepast recept – ©️ www.glutenvrijkookhoekje.nl