Glutenvrije en lactosevrije boterkip

Dit is van oorsprong een recept uit de Mogolkeuken (zestiende eeuw). Tegenwoordig is het gewoon een Indiaas recept. Het is een redelijk bewerkt recept, maar het is zeker de moeite waard om het een keertje te maken. Ik heb dit recept behalve glutenvrij ook lactosevrij gemaakt. Mocht je geen lactose-intolerantie hebben, gebruik dan gewoon yoghurt en slagroom.

Omdat kokosmelk uiteraard geen yoghurt is en daarom geen zure smaak heeft, heb ik er een eetlepel citroensap toegevoegd. De yoghurt is op deze manier aardig ‘gekopieerd’. Voor de rest eigenlijk maar weinig te vertellen over dit recept. Het is een heerlijk recept.

voor 6 personen

Ingrediënten:
3 cm gember, geschild en grof gehakt
3 knoflookteentjes, grof gehakt
75 gram amandelen, gepeld en fijngehakt
150 ml kokosmelk + 1 eetlepel citroen (heb je geen lactose-intolerantie, gebruik dan gewoon volle (Griekse) yoghurt)
½ theelepel chilipoeder
¼ theelepel kruidnagelpoeder
¼ theelepel kaneelpoeder
1 theelepel garam masala
4 kardemompeulen, licht gekneusd
400 gram gehakte tomaten uit blik
1¼ theelepel zout (of naar smaak)
1 kilo kipfilet, in stukken gesneden
5 eetlepels ghee of geklaarde boter of olie
1 grote ui, in dunne ringen gesneden
6 eetlepels fijngehakte verse korianderblaadjes of 2 theelepels gedroogde korianderblaadjes
4 eetlepels sojaroom (heb je geen lactose-intolerantie, gebruik dan gewoon slagroom)

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Marineringstijd: minstens 2 uur, maar het is beter om het een nachtje afgedekt in de koelkast te laten staan.
Bereidingstijd: 75 minuten
Verder nog nodig: koekenpan, schaal, plasticfolie, ondiepe ovenschaal, aluminiumfolie, keukenmachine of vijzel
Oven voorverwarmen op: 180 graden (heteluchtoven)

Bereiding:
Doe de gember en de knoflook in de keukenmachine en maal ze fijn.
Schep het over in de schaal waar je straks ook de kip gaat marineren.
Maal de amandelen fijn in de keukenmachine en voeg dit bij de gember en knoflook.
Meng de amandelen/gember/knoflook samen met de kokosmelk en citroensap (of alleen yoghurt) en kruidnagel, kaneel, garam masala, kardemom,tomaat, chilipoeder en het zout.
Voeg de kip erbij en roer alles goed door elkaar en zorg dat de kip helemaal bedekt is met de marinade.
Dek de schaal af met plasticfolie en zet het in de koelkast voor minstens 2 uur, maar het is beter om het een nachtje te laten staan.
Verhit in de koekenpan de ghee of geklaarde boter of olie en bak hier de ui zacht en bruin.
Bak de kip 2 minuten mee.
Meng de fijngehakte koriander erdoor.
Schep het mengsel in een ondiepe ovenschaal en schenk de sojaroom (of slagroom) erover en roer met een vork.
Bak het gerecht 1 uur in de voorverwarmde oven.
Leg er een stuk aluminiumfolie op als de bovenkant te snel bruin wordt.
Haal na 1 uur de kip uit de oven en laat het 10 minuten staan.
Zet de schaal vlak voor het serveren ongeveer 2 minuten onder een hete grill om de bovenkant bruin te laten worden.
Giet voor het serveren voorzichtig de overtollige olie af.
Serveer de boterkip met rijst of noedels en wat geroerbakte groenten.
Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.