Glutenvrije empanada’s met tonijn

Dit is een Spaans snackrecept met tonijn en wat groenten.
Ik heb het simpel gemaakt: in vierkantjes maar normaal rol je het bladerdeeg wat uit, zodat je ze dubbel kunt vouwen. Je krijgt dan een driehoekige empanada’s.
Gemak dient de mens want glutenvrij bladerdeeg rolt namelijk niet altijd even makkelijk uit en soms heb je ook geen zin omdat te doen. Vandaar dat ik het maar simpel heb gehouden.
Mocht je de empanada’s wel in een driehoekige vorm willen hebben: ga je gang. ­čśë Voor de smaak maakt het niets uit.
voor 8 stuks

Ingredi├źnten:
16 glutenvrije bladerdeegvellen (ik heb Lieke is vrij gebruikt) of
8 glutenvrije bladerdeegvellen als je een driehoekige vorm gaat maken
5 tomaten, ontvelt en in stukjes gesneden
1 grote ui of 2 kleine uien, gesnipperd
1-2 knoflookteentjes, uitgeperst
1 paprika, geroosterd, ontzaad en fijngehakt of schil de paprika met een dunschiller
1 theelepeltjes gedroogde oregano
1 blik tonijn op water van 200 gram, uitgelekt
versgemalen zwarte peper
zout naar smaak
1 ei om de empanada’s in te smeren zodat ze een mooi kleurtje krijgen in de oven

Voorbereidingstijd: 20-25 minuten
Bereidingstijd: 35 minuten
Verder nog nodig: zeef, koekenpan, bakpapier, bakplaat, vork en kwast
Oven voorverwarmen op: 180 graden

Bereiding:
Ontvel de tomaten en snijd ze in kleine stukjes, vang het sap op want deze heb je ook nodig.
Rooster de paprika boven het vuur of schil de paprika met een dunschiller.
Snipper de ui fijn en hak de paprika in kleine stukjes.
Open het blik tonijn en laat de tonijn uitlekken.
Controleer de tonijn op graten en andere harde onderdelen en verwijder deze.
Doe wat olie in de koekenpan en bak hierin de ui en de knoflook.
Voeg na 1 minuut de tomatenstukjes met het sap en roer alles even goed door elkaar.
Doe dan de paprikastukjes erbij en de oregano en de tonijn erdoor.
Schep alles even goed door elkaar en laat het zo 2 minuten zachtjes pruttelen.
Voeg na 2 minuten zout en peper naar smaak toe.
Zet het vuur uit en laat het mengsel iets afkoelen (hoe kouder, hoe beter).
Rol het bladerdeeg uit, zodat je het diagonaal dubbel kan vouwen of gebruik het zoals het is (een vierkant).
Leg op elk bladerdeegvel 1-2 eetlepels tonijnvulling.
Breek een ei en klopt dat los met een vork.
Smeer de rand van het bladerdeeg in met wat ei en leg een andere bladerdeegvel op.
Als je een driehoekvorm maakt: leg in het midden 1-2 eetlepels tonijnvulling en klap het bladerdeeg over de vulling dicht.
Druk nu met een vork de randen ietsjes aan zodat het dicht zit.
Smeer nu alles in met het ei en zet het voor 35 minuten in een voorverwarmde oven.
Haal na 35 minuten de empanada’s uit de oven en laat ze even afkoelen.
Serveer de empanada’s met een salade.
Bron: aangepast recept

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.