Glutenvrije dameskusjes

Glutenvrije dameskusjes (baci di dama) is een Italiaans koekjes recept. Het deeg is makkelijk om te maken en de koekjes rollen en bakken gaan ook zonder problemen.
Alleen het verplaatsen van de koekjes van bakblik naar rooster kan een probleem zijn.
Bij mij was één koekje gesneuveld, maar deze had ik gewoon weer terug in vorm geduwd met mijn vingers en laten afkoelen.
Dat is dan gelijk een tip voor jullie, want toen het koekje was afgekoeld en hard was geworden was er niets meer aan de hand.
Hij was alleen niet meer zo mooi rond als de andere koekjes, maar je kon hem gewoon gebruiken.
De koekjes smaken trouwens (veel te) lekker.

voor 20 stuks

Ingrediënten:
150 gram zachte (room)boter
115 gram suiker
1 eierdooier
1 theelepel amandelessence
115 gram amandelmeel
175 gram glutenvrije bloem
50 gram (of meer) pure chocolade

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Verder nog nodig: 1 of 2 bakplaten met bakpapier, handmixer, glazen schaal en pan
Oven voorverwarmen op: 160 graden

Bereiding:
Klop de boter met de suiker met de mixer tot een luchtige massa en klop dan met de hand de eierdooier, amandelessence en de glutenvrije bloem erdoor.
Rol van het deeg 40 balletjes en leg deze op het bakplaat met voldoende ruimte (het deeg loopt iets uit).
Bak de koekjes in ongeveer 20 minuten goudbruin.
Haal de bakplaten uit de oven en schuif het bakpapier voorzichtig op een rooster en laat de koekjes afkoelen (zeer voorzichtig doen, want de koekjes vallen uit elkaar nu ze nog warm en zacht zijn. Mocht er een koekje uit elkaar gevallen zijn, dan deze even met de hand terug in de ronde vorm duwen. Het koekje laten afkoelen en het koekje is weer hard geworden en valt niet meer uit elkaar).
Als de koekjes afgekoeld zijn, haalt u ze van het papier.
Smelt de chocolade in een glazen schaal boven een pan met heet water.
Plak steeds twee koekjes met wat gesmolten chocolade ertussen op elkaar en zet deze voorzichtig op een platte schaal om de chocolade weer uit te harden (laat de koekjes tegen elkaar steunen om ze rechtop te laten staan).
Zodra de chocolade is uitgehard kan je de dameskusjes uitdelen/serveren.
Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

One thought on “Glutenvrije dameskusjes

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.