Wij hebben een half jaar terug een Omnia oven gekocht. Dit is net als de ouderwetse wonderpan ook geschikt om op een petroleum kookstelletje te gebruiken. Maar ook ideaal als je gaat kamperen in een tent of in een camper of wat dan ook.
Wij koken inmiddels al jaren op een inductiekookplaat. Als onze oven stuk gaat of de stroom langdurig uitvalt, dan wil ik ook nog een glutenvrije brood of cake kunnen bakken.
Ik heb al meer dan veertig jaar een kleine petroleum kookstelletje in huis, maar daar had ik geen geschikte pan om brood en/of cake op te kunnen bakken. Op internet kwam ik de Omnia oven tegen en dat leek me de oplossing. Uiteindelijk heb ik er eentje gekocht plus ook zo gaskookplaatje (is ook handig naast het petroleum kookstelletje) en voor onderweg.
Dit was de eerste poging met een cake. De cake was gelukt. Hij was wel ietsje verbrand aan de rand. Gelukkig kon ik dat gewoon wegsnijden. De cake smaakte goed en niet verbrand. Hij smaakte ook niet zo zoet.
Ik had 1 appel gebruik, de volgende keer ga ik 2 appels gebruiken en de volgende keer ga ik een glutenvrije brood bakken, wordt vervolgd.
Dit recept is glutenvrij, lactosevrij (als je b.v. wajang magarine gebruikt) en is geschikt voor vegetariërs.
voor 1 kranstaart (zie foto)
Ingrediënten:
225 gram boekweitmeel
25 gram maïzena
250 gram (room)boter, gesmolten
150 gram suiker
naar smaak kaneelpoeder (mengen met wat suiker en over de appels strooien)
5 eieren
1-2 appels, in dunne plakjes gesneden
handje vol amandelschaafsels
Voorbereidingstijd:10 minuten
Bereidingstijd:40-45 minuten
Verder nog nodig: omnia pan, beslagkom, zeef om de appelschijfjes te brstrooien met kaneelsuiker, steelpannetje, ronde omnia siliconenbakvorm
Omnia oven voorverwarmen: 1-3 minuten en zorgen dat deze op 150 graden blijft staan (zie foto).
Bereiding:
Smelt de boter of de margarine in een steelpannetje en zet deze even opzij.
Bestrooi de appel met wat suiker en kaneel en zet dit even op zij.
Pak een beslagkom en doe alle droge ingrediënten in de beslagkom en meng alles goed door elkaar.
Voeg een voor een de eieren toe en meng alles goed door elkaar.
Voeg de gesmolten boter beetje bij beetje toe en meng het tot een egale deeg.
Geiet 2/3 van het deeg in de silicone bakvorm en steek de appelschijfjes in het deeg.
Giet het laatste beetje deeg over de appels en leg de deksel op de pan.
Zet de omniapan op het kookstel (gas/petroleum kookstelletje of bv. een Trangia kookstel.
Controleer met een temperatuurmeter (zie foto) dat de pan op 150 graden blijft.
Bak de cake in 40-45 minuten.
Controleer na 40 minuten of de cake gaar is met een satestokje of een cakeprikker.
Komt deze er schoon uit, dan is de cake gaar en klaar.
Zet het vuur uit en en laat de cake afkoelen.
Bron: eigen recept ©️ www.glutenvrijkookhoekje.nl