Glutenvrij zuurdesembrood

Glutenvrij zuurdesembrood is een vegetarisch en veganistisch recept. Ik heb dit brood met agavesiroop gemaakt, maar je kunt ook honing gebruiken. Uiteraard is het brood dan niet meer veganistisch. Verder is dit brood ook nog lactosevrij, eivrij en notenvrij.

Omdat ik de laatste tijd al langer bezig was om voor mezelf een smakelijk glutenvrij brood te maken, had ik verschillende soorten meel of broodmix gemengd.
Een van die broden die persoonlijk in smaak viel was het boekweitbrood zonder eieren, suiker, lactose, banaan of zuivel (klik), maar ook de andere broden vielen in smaak. Alleen was dat met behulp van gist gemaakt.

Zoals ik al eerder bij het recept van glutenvrije zuurdesem starter (klik) had geschreven, ben ik een fan van zuurdesembrood. Met dit recept ben ik helemaal blij, want het brood is gelukt.
Het brood smaakt heerlijk én het lijkt net gewoon glutenbrood. Als je het snijdt, dan kruimelt het niet meer of minder zoals bij normaal glutenbrood het geval is.

Ik heb dit recept twee keer gemaakt met als enige verschil dat ik de eerste keer het brood 1 uur heb laten rijzen (foto links) en de tweede keer (foto rechts) 4 uur. Voor de smaak maakt het niets uit. Ik heb een fotofilmpje (klik) gemaakt waar je per uur kunt zien hoe het deeg gerezen is. Overigens heb je geen rijsapparaat nodig om het brood te laten rijzen. Ik heb er een gekocht omdat ik in mijn huis niet echt een warme plek (behalve in de zomer dan) heb waar ik het brood kan laten rijzen.
Waarom langer laten rijzen? Een lange rijstijd heeft te maken met het afbreken van fytinezuur. Een langzame zurige rijs die bij zuurdesembrood hoort, zorgt er bijvoorbeeld voor dat veel fytinezuur al wordt afgebroken. Wil je hier meer over lezen, google dan zelf even verder.

glutenvrij zuurdesembroden 1 en 4 uur gerezen
voor 1 brood

Ingrediënten:
500 gram broodmeel (ik had een mengsel van haverbroodmix en Schar Broodmix bruin (dunkel))
350-400 ml water (afhankelijk hoe droog het mengsel is)
+ 180-200 ml glutenvrije zuurdesem starter (klik)
15 ml agavesiroop of honing of je eigen voorkeur aan siroop
7 gram fiberhusk
1½ theelepel zout

Voorbereidingstijd: 5-8 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Rijstijd brood: 1-4 uur (hoe langer je het deeg laat rijzen, hoe beter dat is.)
Baktijd: 1 uur of langer als het brood nog niet gaar is
Verder nog nodig: broodbakvorm of bakplaat, schaal, plasticfolie – dun ingesmeerd met olie, theedoek
Oven voorverwarmen op: 190 graden ~ heteluchtoven met boven- en onderverwarming

Voorbereiding broodmix:
Ik heb van te voren in een schaal 1 kilo Provena (gegarandeerde glutenvrij) haverbroodmix en 1 kilo Schar broodmix bruin dunkel gemixt en dit in een voorraadpot gedaan. Ik vind dit een goede combinatie om brood te maken en vooral een zeer smakelijk brood.

Bereiding:
Doe alle ingrediënten in een grote schaal en kneed alles goed doorelkaar.
Strooi wat meel op het werkblad en kneed het deeg nog eens vijf minuten door (uitrekken en weer een bal maken, net zoals je het met glutenbrood gedaan hebt).
Maak een mooie bal als je je brood op een bakplaat bakt of maak een broodvorm in de lengte net zo lang als je broodbakblik is.
Neem een niet al natte theedoek en leg dat losjes op het deeg.
Zet het in een pedaalemmerzak en sluit dat af.
Zet het brood op een warme plek ergens in je huis (minstens 20 graden) en laat het brood rijzen.
Verwarm je oven voor op 190 graden (heteluchtoven met onder en bovenverwarming) en zet het brood in de oven voor 1 uur.
Controleer na 1 uur bakken of het brood gaar is: kloppen op de onderkant van het brood.
Als het hol klinkt, dan is het brood gaar.
Zo niet, dan laat je het nog eens 10 minuten (afgedekt met aluminiumfolie als het brood al bruin is) langer in de oven staan.
Controleer na die 10 minuten weer of het brood nu wel gaar is.
Als het brood gaar is, haal hem uit de oven.
Smeer hem in met wat boter (dit zorgt er voor dat de korst wat zachter wordt).
Laat het brood nu afkoelen op een rooster.
Bron: eigen recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

8 thoughts on “Glutenvrij zuurdesembrood

  1. Hoi Karin,

   Nee, dat zou ik niet doen. Fyberhusk wordt als het vermengd wordt met water net zo dik en slijmerig als behanglijm. Amarant heeft niet zo slijmkracht. Een betere vervanger voor fiberhusk is bijvoorbeeld xanthaangom. Alleen wil niet iedereen dit gebruiken.

   Gr. Renske

  1. Volgens mij kan dat, maar je moet er wel voor zorgen dat het deeg niet uitdroogt. Dus in de gaten houden en mocht het uitdrogen, dan even nat spuiten of benevelen met een plantenspuit.

 1. Leuk om weer eens rond te kijken op je blog en je experimenten te volgen. Je bent al lang bezig!
  Als je een keer zelf glutenvrij zuurdesem wil maken dan kun je kijken op dasanderekoek. En veel tips over o.a. glutenvrij broodbakken vind je daar ook.
  Een warme plek voor je brood te laten rijzen kan in de winter bijvoorbeeld naast de verwarming of op een pak kranten op een radiator met een dunne plastic zak erover of boven een pan met warm water.
  Groet van Inostrate

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.