Glutenvrij Noors kerstbrood (Julekake)

Glutenvrij Noors kerstbrood of Julekake is een heerlijk zoete brood.
Dit brood is niet heel erg moeilijk om te maken. Zeker als je een keukenmachine gebruikt. Als alle ingrediënten vermengd zijn, dan heb je een kleverig en plakkerig deegbal. Dit maakt het best wel moeilijk om het met de hand te kneden. Daarom is het aan te raden om het in een keukenmachine te maken.
Het brood moet minstens een uur rijzen en dan 40-50 minuten in een voorverwarmde oven.

Het kerstbrood met suikerlaag smaakt trouwens heerlijk. Het brood is trouwens niet droog zoals dat vaak bij glutenvrij brood het geval is. Dit brood ga ik vaker maken.

Dit recept is glutenvrij, lactosevrij, notenvrij en geschikt voor vegetariërs.

voor 1 brood

Ingrediënten:
600 gram glutenvrij broodmeel (ik heb een mengsel van twee glutenvrije meelsoorten (klik) gebruikt.)
10 gram gedroogde gist
60 gram suiker
½ theelepel zout
½ theelepel gemalen cardamom
80 ml lactosevrije melk
2 eieren, maat L op kamer temperatuur
60 gram boter, in blokjes gesneden (lactosevrije boter is van MinusL)
240 ml lauwwarm water
100 gram rozijnen, geweld in water en/of rum en uitgelekt
100 gram gesuikerde vruchten of gewoon bigarreaux (dit is glutenvrij en gewoon te koop bij supermarkten)
1 theelepel glutenvrij meel

Suikerlaag:
70 gram poedersuiker
75 gram lactosevrije roomkaas (ik heb het merk Züger gebruikt, dit is te koop bij Ekoplaza)

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Rijstijd: minstens 1 uur – maximaal 2 uur
Bereidingstijd: minuten
Verder nog nodig: ronde bakvorm van ongeveer 25 cm, maar dat is ook afhankelijk hoe groot het brood wordt en anders een gewone broodbakvorm, beslagkom, 2 kleine schaaltjes, plastic zak, garden, rvs-schaal
Oven voorverwarmen op: 180 graden (heteluchtoven)

Bereiding:
Week de rozijnen een dag van te voren in water en/of rum.
De volgende dag laat je de rozijnen uitlekken.
Snijd de bigarreaux klein.
Doe de rozijnen en de bigarreaux in een schaaltje en voeg er een theelepeltje glutenvrije meel toe.
Meng het door elkaar en zet het opzij.
Pak de beslagkom en doe hierin het glutenvrije broodmeel, gist, zout, suiker, boter en het water en meng het goed door elkaar of doe alles in een keukenmachine en meng het door elkaar.
Als het goed vermengd is, dan heb je een plakkerig deeg.
Voeg de rozijnen en de bigarreaux erbij en meng deze door het deeg.
Schep het deeg in een bakvorm (rond of rechthoekig).
Pak een pedaalemmerzak en zet hierin het bakblik, sluit deze af met een knijper.
Zet het voor een uur (of langer) op een warmer plek weg.
Na het uur is het brood gerezen.
Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven).
Zet een rvs-schaal met heet water onderin de oven.
Zet het brood voor 40-50 minuten in de oven.
Na 40-50 minuten haal je het brood uit de oven en controleer je of het brood gaar is.
Pak het brood uit de bakvorm en klop op de onderkant van het brood, klinkt het hol dan is het brood gaar en klaar.
Laat het brood afkoelen.

Maak ondertussen de suikerlaag: meng de lactosevrije roomkaas met de poedersuiker.
Is het brood lauwwarm, smeer dan de suikerlaag over het brood.
Laat het brood verder afkoelen.

Serveren: snijd het brood in plakken (de suikerlaag blijft zacht en kleeft aan de handen en smaakt overigens erg lekker).
Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.