Glutenvrij krenten- en/of rozijnenbrood

Dit is hetzelfde recept van de glutenvrije oliebollen. Het mooie van dit recept is dat je er ook een krenten en/of rozijnenbrood (eventueel met amandelspijs erin) kan maken. Hij smaakt net zoals de oliebollen erg lekker. Doe je er nog noten erbij, dan heb je ook nog een mooie en heerlijke glutenvrij mueslibrood. Op de foto zien jullie rozijnenbrood gemaakt met glutenvrij rijstebloem. Het is overigens beter om dit brood met een glutenvrij broodmeel te maken. Dan krijg je een mooier (krenten en/of rozijnen) brood.

voor 1 krenten- of rozijnenbrood

Ingrediënten:
500 gram glutenvrij broodmeel (bijvoorbeeld Schar mix B)
1 ei, maat L
11 gram droge gist
1 eetlepel fiberhusk
500 ml warm/lauwe water en/of (soja)melk (kan ook 50% water en 50% soja of kokosmelk)
½ theelepel zout
250 ml spa rood (of een ander merk met bubbeltjes)
100 gram krenten en/of rozijnen (vooraf laten wellen) in water of bijvoorbeeld met rum

Voorbereidingstijd inclusief rijstijd: 1 uur en 5 minuten
Bereidingstijd: 30-40 minuten
Verder nog nodig: broodbakvorm
Oven voorverwarmen: 180 graden (heteluchtoven)

Bereiding:
Verwarm de melk totdat het lauwwarm is en doe de helft daarvan in een grote beslagkom.
Voeg nu de bloem, gist, de eieren, rozijnen en de fiberhusk erbij en meng alles even goed doorelkaar.
Voeg dan de rest van de lauw warme melk (of water) erbij en meng alles nogmaals goed door elkaar.
Voeg dan de zout en de sparood erbij en meng alles nog een keertje goed door elkaar.
Vet een broodbakblik in en giet het deeg er in en laat het een uur afgedekt met plasticfolie op een warme plek rijzen.
Verwarm de oven voor op 180 graden en laat de krentenbrood 30-40 minuten bakken.
Klop op de bodem van de krentenbrood om te controleren of het gaar is.
Het brood is gaar als het hol klinkt.
Bron: Vlearmoes (met toestemming geplaatst)

Print Friendly, PDF & Email

5 thoughts on “Glutenvrij krenten- en/of rozijnenbrood

  1. Goed recept hoor!
    Ik heb iets meer zout gebruikt.
    De eerste helft direct bij het broodmeel met de droge gist gemend en de tweede helft bewaard voor de laatste stap: het mengen met de spa rood. En lekker lang laten rijzen (in een bak warm water) voordat ie de oven in gaat.

  2. Goedemorgen,

    ik ben nu bezig dit rozijnenbrood te maken, maar er staan 2 kleine foutjes in.
    Bij de ingredientenlijst staat 250 ml. spa rood. Bij de werkwijze staat een halve liter.
    En er staat niet bij wanneer de rozijnen erin moeten. Op zich wijzen deze dingen wel vanzelf, maar voor de securigheid laat ik het toch maar even weten.
    Ik ben erg benieuwd naar het resultaat. Bedankt voor het delen van dit en alle andere recepten. Ik heb deze blog nog maar kort geleden ontdekt, maar al meerder dingen gemaakt. Met tot nog toe alles met smakelijk resultaat. Bedankt!!
    Hartelijke groetjes, Joyce

    1. Er hoeft maar 250 ml sparood in. Dat stond inderdaad fout in het recept. Ik heb het aangepast en de rozijnen staan er nu ook bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.