Dit is een glutenvrij en graanvrij GK-broodje zonder eieren, zuivel, gist, suiker en banaan. Verder is dit broodje ook nog vegetarisch en veganistisch. Het is een simpel broodje wat heerlijk smaakt en goed vers blijft, ook een dag daarna.
Omdat dit een broodje is gemaakt met bakpoeder heb ik in plaats van een ei een eetlepel (biologische) appelazijn gebruikt. Dit zorgt ervoor dat het deeg iets beter rijst. Je proeft trouwens de appelazijn niet terug in het brood. Verder kruimelt het brood niet tijdens het snijden van het brood zoals we dat gewend zijn met glutenvrij brood.
voor 1 brood
Ingrediënten:
450 gram glutenvrij en graanvrij GK-broodmix (klik)
500 ml water (of sodawater)
50 ml olie
7,5 gram (wijnsteen)bakpoeder
1 eetlepel (biologische) appelazijn
2 afgestreken theelepeltjes Yozozout
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 50 minuten
Verder nog nodig: broodbakblik, schaal om alles te mengen, handmixer of keukenmachine, cakeprikker of satéstokje
Oven voorverwarmen op: 180 graden (heteluchtoven)
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Doe alle droge ingrediënten in een schaal of een keukenmachine.
Giet het water (of sodawater), azijn en de olie erbij.
Mix nu alles goed door elkaar.
Voeg de bakpoeder erbij en mix het net zolang totdat alle droge opgenomen is en het een stevig deeg is geworden.
Smeer het broodbakblik in met olie en schep het deeg in het broodbakblik.
Zet het broodbakblik voor 50 minuten in de oven.
Controleer na 50 minuten of het brood gaar is met een cakeprikker of met een satéstokje.
Als het schoon uit het brood komt, is het brood gaar en klaar.
Zo niet, bak hem dan met 5 minuten extra verder af in de oven.
Is het brood gaar haal hem uit het bakvorm en laat het brood afkoelen voordat je hem snijdt.
Warm brood snijden lukt meestal niet.
Bron: eigen recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl
waar kan je dit glutenvrij en graanvrij GK- broodmix kopen.
is dit ook koemelk- en eivrij?
Hallo Krista,
Ja, dit is koemelk en eivrij.
Je kan deze broodmix zelf maken. Hier is het recept.
Hallo Renske,
Fijn, dit recept, ik ga het proberen. Ik heb echter geen Unique Binder en wel xanthaangom. Hoeveel xanthaangom zou jij gebruiken? Ook 16 gram?
En waarom gebruik jij liever Unique Binder. Is dat lekkerder?
Hallo Lieke,
Ik heb het even uitgemeten, maar 1 volle eetlepel (dat is bijna 15 gram) xanthaangom op totaal 1250 gram meel moet voldoende zijn. Als je dan een broodje van 450 gram maakt, dan zit daar ongeveer 2,81 gram xanthaangom in.
Op een Amerikaanse glutenvrije site zag ik dat zij dit gebruikte. Ik was nieuwsgierig of dat nu echt goed was. Ik zou het trouwens niet meer kopen. Het is te duur en xanthaangom doet hetzelfde. De reden waarom mensen wel Unique Binder gebruiken, is dat sommige mensen xanthaangom ongezond vinden of er niet tegen kunnen.
Als je daar geen problemen mee hebt, dan zou ik gewoon xanthaangom gebruiken.
Wat is de calorie waarde van het brood? Kan het bakpoeder ook bakingsoda zijn? Of gewone bakkersgist? En wordt het brood niet wat zuur van de appelazijn?
Gr. Fenny
Hallo Fenny,
Het brood wordt ‘niet wat zuur’ van de appelazijn. Je proeft er helemaal niets van. De appelazijn vervangt het ei en 1 eetlepel is niet zoveel.
Wat de calorie waarde van het brood is weet niet ik.
Uiteraard kun je dit brood ook met gist bakken (7 gram droge gist). Het brood moet je dan wel eerst een uurtje laten rijzen voordat je het brood gaat bakken.
Wil je bakpoeder gebruiken dan zou ik een volle eetlepel gebruiken. Ik heb geen ervaring met bakingsoda, dus daar kan ik niets over zeggen.
Gr. Renske
Hallo,
Ik heb het gemaakt, het deeg was wel niet vast.
Ik kan er gemakkelijk sneetjes van snijden maar het is precies niet goed gebakken!
Het smaakt wel lekker.
Ik heb het brood in een gasoven gebakken maar nu even terug in de elektrische oven gezet.
Ik denk niet dat het normaal is dat het nog zo vochtig is van binnen!
Hallo Suzanne,
Het is ook geen vast deeg, dus dat was wel goed.
Als het niet helemaal gaar was, dan zou je hem de volgende keer wat langer moeten bakken en misschien op 200 graden omdat je een gasoven hebt gebruikt. Ik heb het brood in een heteluchtoven gebakken. Dat is sowieso al 10% lager dan een gasoven.
Ik controleer het altijd met een cakeprikker (of met een satéstokje) of het brood gaar is en ik prik op meerdere plekken. Net zoals bij een cake.
Ook hoort brood ‘hol’ te klinken, je klopt dan even op de onderkant van het brood.
Gr. Renske