Glutenvrij brood

Ik maak tegenwoordig glutenvrij brood met Schar broodmix dunkel en Provena haverbroodmix (klik). Ik meng dan 1 kg dunkel schar broodmeel met 2 pakken van 500 gram Provena haverbroodmix.
Voor dit glutenvrij brood gebruik ik dan 500 gram gemengde broodmix. Ik krijg hier een mooi luchtig, maar ook stevig brood van. Niet stevig van dat het zwaar op je maag ligt, maar stevig qua snijden. Je kan het brood gewoon snijden, net zoals gewoon glutenbrood. Zo nu en dan doe ik een handje grof gemalen hennepzaad in het deeg, maar soms ook niet. Net waar ik zin in heb.
Wat ik wel doe is wat quinoa tricolore over het brood (zie foto) heen strooien. Dit is te koop bij Albert Heijn.
Het mengen van deze twee meelsoorten bevalt mij prima en ik vind het brood goed smaken.

voor 1 brood

Ingrediënten:
500 gram broodmix
6 gram olie
10 gram droge gist
630 ml water
1 theelepel Jozozout
eventueel een handje vol quinoa tricolore

Voorbereidingstijd: 9 minuten
Rijstijd: 30-45 minuten op een warme plek
Bereidingstijd: 60 minuten
Verder nog nodig: keukenmachine, broodbakvorm, theedoek, een rvs-bakje met water
Oven voorverwarmen op: 190 graden (heteluchtoven)

Bereiding:
Doe alle ingrediënten, behalve de olie in een keukenmachine en meng alles op lage stand goed door elkaar.
Laat het minstens 2 minuten draaien.
Na de 2 minuten voeg je de olie erbij en draai/meng alles op hoge stand nog eens 7 minuten lang.
Het is nu een plakkerig, goed gemengde deeg geworden.
Pak de ingevette broodbakvorm en schep het deeg in de bakvorm.
Leg een theedoek over de bakvorm en laat het nu voor 30-45 minuten rijzen in een redelijke warme ruimte.
Strooi eventueel nu wat Quinoa tricolore over het brood.
Verwarm de oven voor op 190 graden en zet een rvs-bakje met water onder in de oven.
Zet de broodbakvorm in de oven voor 60 minuten.
Controleer na de 60 minuten of het brood gaar is, door hem uit de bakvorm te namen en op de onderkant te kloppen.
Klinkt het hol, dan is het brood klaar.
Zo niet, dan bak je hem met 10 minuten langer en dan weer controleren.
Laat hem nu afkoelen voordat je er een stuk van afsnijdt.
Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Glutenvrij brood

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.