Glutenvrij brood (2)

Toen ik in 2005 te horen kreeg dat ik coeliakie had ging ik ook teffbrood eten. Teff is een glutenvrij graansoort wat voornamelijk in Afrika wordt verbouwd. Alleen is teff een graansoort met een specifieke duidelijke smaak. Dus het brood wat ik maakte vond ik smerig smaken en ik had dat brood doorgeschoven naar mijn man en gezegd ‘eet jij dit maar op’ (hij is een echte broodeter). Maar ook hij vond het niet lekker smaken, dus verdween het brood in de prullenbak.

Tegenwoordig heb je ook witte teffmeel te koop. Ik bedacht me toen dat dat wel minder sterk zal smaken, dus heb ik een zak gekocht en diverse dingen meegemaakt. Helaas vind ik het nog steeds niet lekker smaken, maar ik heb wel ontdekt dat als je weinig teffmeel mengt met andere soorten meel het wel te eten is.

In het open zakje teffmeel zat nog precies 87 gram meel. Ik had paar weken terug toevallig ook een zakje (500 gram) sorghummeel gekocht. Ook dit is van nature glutenvrij, wel opletten dat het symbool glutenvrij op de zak staat. Daar had ik ook 87 gram van gebruikt.
En om het helemaal compleet te maken: van de andere meelsoorten heb ik ook maar 87 gram gebruikt. Alleen bij de amandelmeel heb ik de pot omgedraaid en dat bleek precies 245 gram te zijn.

Uiteindelijk is het een mooi glutenvrij brood of broodjes geworden. Het deeg rijst niet echt hoog. Ik had daar op gehoopt, daarom had ik 2 broodbakblikken gebruikt en daarom zijn mijn broodjes ook klein gebleven. Als je er wel 1 brood van bakt, dan heb je een normale maat brood.
Het brood smaakt goed. Als je het brood roostert in de broodrooster dan smaakt het nog lekkerder, heb ik ontdekt.

glutenvrij brood

voor 1 brood of 2 kleine broodjes

Ingrediënten:
87 gram witte teffmeel (Le Poole)
87 gram sorghummeel
87 gram boekweitmeel
87 gram rijstebloem (van Doves Farm)
87 gram aardappelzetmeel
245 gram amandelmeel
10 gram gemalen lijnzaad
500 ml water
7 gram gist
7 gram fiberhusk
8 gram Jozozout
1 theelepeltje suiker
1 ei
6 gram olie

Voorbereidingstijd: 9 minuten
Rijstijd: 60 minuten op een warme plek
Bereidingstijd: 45 minuten
Verder nog nodig: keukenmachine, broodbakvorm of vormen, theedoek, een rvs-bakje met water, aluminiumfolie
Oven voorverwarmen op: 190 graden (heteluchtoven)

Bereiding:
Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en meng alles op lage stand goed door elkaar.
Laat het minstens 2 minuten draaien.
Het is nu een plakkerig, goed gemengde deeg geworden.
Pak de ingevette broodbakvorm en schep het deeg in de bakvorm of in 2 bakvormen.
Leg een theedoek over de bakvorm en laat het nu voor 60 minuten rijzen in een redelijke warme ruimte.
Verwarm de oven voor op 180 graden en zet een rvs-bakje met water onder in de oven.
Zet de broodbakvorm in de oven voor 45 minuten.
Controleer na de 45 minuten of het brood gaar is, door hem uit de bakvorm te namen en op de onderkant te kloppen.
Klinkt het hol, dan is het brood klaar.
Zo niet, dan bak je hem met 5 minuten langer en dan weer controleren (dek eventueel de bovenkant af met een stuk aluminiumfolie.
Laat hem nu afkoelen voordat je er een stuk van afsnijdt.
Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.