Glutenvrij barbecueën.

Glutenvrij barbecueën lijkt niet zo eenvoudig. Je moet goed opletten dat alles goed gescheiden is en blijft. Je kunt vlees wat glutenvrij moet blijven niet op dezelfde barbecue leggen. Er zijn paar spelregels die je moet hanteren als je gaat barbecueën waarvan één of misschien zelf wel meerdere gasten glutenvrij moeten zijn. Ik bedoel dan echt mensen die coeliakie hebben. Mensen die dat niet hebben maar wel zelf voor gekozen hebben om glutenvrij door het leven te gaan of mensen die een tarweallergie hebben, daar is een dieetfoutje weliswaar vervelend maar de darmen lopen geen beschadigen op.

Maar waar moet je wel op letten als iemand glutenvrij moet/wilt barbecueën?
Het makkelijkste is dat je ervoor zorgt dat alles glutenvrij is, dus de sausjes, de marinades en de salades. Alleen als je glutenvol stokbrood serveert is dat eigenlijk al niet te doen omdat er een grote kans op kruisbesmetting ontstaat. Denk dan aan dat iemand een schepje saus op zijn stokbrood doet en het lepeltje heeft het brood aangeraakt en wordt terug in het sausschaaltje gelegd. Dit is kruisbesmetting. Daarom is dit haast niet te doen.

Wat kan je dan wel doen?
Om te beginnen: kijk uit met houten snijplanken en houten pollepels (kruisbesmetting). Deze kan je absoluut niet gebruiken, je kunt ze ook niet schoonmaken onder de kraan met wat zeep. Dat heeft echt geen zin. Koop dan speciaal een plastic snijplank en pollepels die je dan apart houdt voor als je nog een keer gaat barbecueën en weer glutenvrije gasten hebt.

Geeft de gasten die glutenvrij moeten zijn een eigen aparte weggooi barbecue en zet dat op een aparte tafel(tje). Hang een briefje aan die tafel met b.v. de tekst “deze tafel is glutenvrij en is alleen voor [noem de namen van de gasten]. Houd deze tafel ook echt glutenvrij. Zet op die tafel de glutenvrije sausjes en salades en andere snacks zoals augurken, tomaatjes, enz. Serveer eventueel glutenvrije (mini) baquettes. Deze zijn te koop bij reformzaken en sommige supermarkten. Serveer ook bijvoorbeeld glutenvrij bier. Sommige drankwinkels verkopen tegenwoordig ook glutenvrij bier. Witte en rode wijn is sowieso glutenvrij, dus dat kan geen kwaad. Check de ingrediënten als je frisdrank wilt serveren, want niet alle frisdranken zijn glutenvrij.

Even het sociale aspect: zet de glutenvrije tafel met weggooi barbecue niet ergens in een hoekje van de tuin, maar gewoon bij de groep. Je wilt toch zelf ook niet afgezonderd zijn als je ergens op visite bent en iets niet mag eten. 😉

Als je sausjes maakt, controleer wel de ingrediënten of ze glutenvrij zijn. Datzelfde geldt voor de marinades enz. Maak anders voor de glutenvrije gasten zelf sausjes (klik) met mayonaise en kruiden. Datzelfde geldt ook voor de marinades. Ik zou hier wel voor één soort marinades gebruiken en deze gewoon glutenvrij maken, dat scheelt weer qua werk. Maak een kale salade met allerlei soorten groenten, augurken, ui en tomaten enz. Maak één glutenvrije saladesaus zodat dat weer scheelt met het werk of maak 2 soorten saladesauzen: uit een flesje en een glutenvrije saladesaus.

Onbewerkte groenten, kale vlees en vis zijn altijd glutenvrij. Dus dat is niet het probleem bij barbecueën. Als het vlees/vis bewerkt is met paneermeel en marinade, dan kan je het niet meer gebruiken voor mensen met coeliakie. Het probleem ligt voornamelijk bij dat het gescheiden moet zijn en moet blijven en dat de sauzen en marinades glutenvrij moet zijn. Je moet de andere gasten duidelijk maken dat ze moeten afblijven van alles wat op de glutenvrije tafel staat.

En dan nog dit:
Bij het voorbereiden zou je ook nog eerst contact op kunnen nemen met de mensen die glutenvrij moeten eten. Ze kunnen je advies geven waar je op moet letten en vaak geven ze ook al door welk merk saus goed is. Dus vindt niet alles zelf uit, maar laat je informeren.

Heb jezelf nog een tip, reageer dan met een berichtje en zet je tip erbij.

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Glutenvrij barbecueën.

 1. Als ik ga Bbqen met mensen die zelf als mogen eten word er goed opgelet. Vlees word allemaal glutenvrij. Overal in de saus, salade lepels. Die mogen het bord niet raken. Eigen kruidenboter voor mij. En het brood word door gegeven in een dichte schaal. Verder nooit problemen mee gehad.
  Is het met een grote groep dan heb ik meestal wel een wegwerp bbq.

 2. één heel belangrijk punt:
  serveer de glutenvrije gast geen uitgeklede maaltijd, of te wel, je mag dit niet, dat niet en o dat mag je ook niet nemen, want daar zitten gluten in.
  Resultaat is dan, je hebt alleen vlees (met wat geluk, als de marinade glutenvrij is) met rauwkost zonder dressing of saus.
  Dat is zo lekker frustrerend, vooral als je honger hebt

  Hier word er gewoon compleet glutenvrij ge BBQ, voor iedereen, brood word overgeslagen en er worden gepofte aardappelen of aardappel-/gv pastasalade erbij geserveerd.
  Zo kan iedereen relax genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.