GK-brood uit de broodbakmachine zonder eieren, zuivel, banaan, gist, en suiker

In de coeliakie/tarweallergiegroep op faceboek, maar ook hier op de site is een keer gevraagd of je ook glutenvrij brood zonder gist in een broodbakmachine kunt maken. Mijn antwoord hierop was ja. Weliswaar had ik het zelf nog nooit uitgeprobeerd en omdat ik zelf ook nieuwsgierig was of dat inderdaad ook zo was heb ik het ook maar even uitgeprobeerd. Dat is dit broodje geworden. Het is dus gelukt.

Dit broodje is dus glutenvrij, graanvrij, eivrij, zuivelvrij, banaanvrij, gistvrij, suikervrij én notenvrij. Verder is dit brood vegetarisch/veganistisch. Er zit wel bakpoeder en biologische appelazijn in en mijn eigen samengestelde glutenvrij en graanvrij GK-broodmix (klik).

voor 1 brood

Ingrediënten:
450 gram glutenvrij en graanvrij GK-broodmix (klik)
500 ml water (of sodawater)
50 ml olie
7,5 gram (wijnsteen)bakpoeder
1 eetlepel (biologische) appelazijn
2 afgestreken theelepeltjes Yozozout

Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 50-55 minuten
Verder nog nodig: de broodbakblik van de broodbakmachine, schaal om alles te mengen, handmixer of keukenmachine, cakeprikker of satéstokje
Broodbakmachine (bbm) zetten op: ‘Only bake’ en dan met de timerknop op 50 of 55 minuten zetten

Bereiding:
Doe alle droge ingrediënten in een beslagkom of een keukenmachine.
Giet het water (of sodawater), azijn en de olie erbij.
Mix nu alles goed door elkaar.
Voeg de bakpoeder erbij en mix het net zolang totdat alle droge opgenomen is en het een stevig deeg is geworden.
Schep of giet het deeg in het broodbakblik van de broodbakmachine.
Zet het broodbakblik terug in de broodbakmachine.
Controleer na 50 minuten of het brood gaar is met een cakeprikker of met een satéstokje, maar zet de broodbakmachine niet uit.
Anders kan je hem niet weer aanzetten voor als het brood nog niet gaar is.
Als het schoon uit het brood komt, is het brood gaar en klaar en kan je de broodbakmachine uitzetten.
Zo niet, bak hem dan met 5 minuten extra verder af in de broodbakmachine.
Laat het brood 10 minuten in de bbm zitten, zodat hij nog even na kan garen.
Is het brood gaar haal hem uit het bakvorm en laat het brood afkoelen op een rooster voordat je hem snijdt.
Warm brood snijden lukt meestal niet.
Bron: eigen recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.