Ghee maken

Ghee maken (of geklaarde boter) is eigenlijk heel erg simpel om zelf te maken.
Ghee is lactosevrij, maar niet geschikt voor mensen met een melkallergie. Er kunnen namelijk altijd nog kleine resten melk in zitten. Ik weet niet hoe veilig het is als je ghee door een kaasdoek laat zeven. Dus mocht je een melkallergie of galactosemie hebben, wees voorzichtig. Als je het niet vertrouwd, niet doen.

Links op de foto zie je het begin, de boter laten smelten, 2de foto van links kookt de boter (op lage vuur), 3de foto is wat er over is gebleven van de 500 gram roomboter en de 4de foto is de ghee klaar voor gebruik.

Normaal doe ik dit niet maar mocht je geen zin hebben om zelf ghee te maken, dan zou je het hier (klik) kunnen kopen. Ghee is ook te koop bij reformzaken.

voor ongeveer 350 gram

Ingrediënten:
500 gram ongezouten roomboter (dat zijn 2 pakjes van 250 gram)

Voorbereidingstijd: 1 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Verder nog nodig: pan, een gesteriliseerde pot met deksel om de ghee te bewaren, schaal

Bereiding:
Doe de boter in de pan en breng het langzaam aan de kook (het mag niet koken).
Zodra het begint te pruttelen zet je het vuur lager, de boter mag niet verbranden maar het moet wel blijven pruttelen.
Op een gegeven moment zie je witte schuim (melkdeeltjes) naar boven drijven.
Schep/verwijder dit uit de pan (met het schuim doe je niets meer mee, dus kan je dit gewoon weggooien).
Na ongeveer 20 minuten zie je de ghee goudkleurig worden en is de ghee klaar.
Haal de pan van het vuur.
Leg een fijne kaasdoek in een zeef en hang de zeef boven een schaal en filter de ghee.
Giet de ghee over in de gesteriliseerde pot en sluit deze af met de deksel.
Ghee kan je heel lang buiten de koelkast en in de koelkast bewaren (ik bewaar het gewoon buiten de koelkast).
Bron: eigen recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.