Geweckte jam


Omdat ik laatst met paar forumvriendinnen op stap ging in Amersfoort leek me het leuk om een klein presentje mee te nemen. Wat ik zou maken was voor me snel duidelijk, want het moest iets zijn wat te koppelen is met mijn receptensite.

Het maken was spannend, want het kan natuurlijk altijd mislukken. Ik had nog nieuwe en ongebruikte weckpotjes van 80 ml, dus ik ging wecken. Toen dacht ik gelijk om de abrikozenjam (klik) te gaan maken. Dus alles gekocht en vlijtig aan de slag met de abrikozen en de weckketel. De weckketel moet eerst opgewarmd worden tot 90 graden.

Halverwege de rit, kwam ik erachter dat jam wecken ietsje anders ging dan het normale recept. Eigenlijk is het wecken ietsje makkelijker, want je kookt de abrikozen volgens het recept tot het toevoegen van de geleisuiker.Zodra dat er in moet, zet je het gas uit. Je voegt de geleisuiker toe. Je haalt de pan van het vuur en je roert de suiker door de abrikozen totdat alles opgelost is. Vervolgens vul je de weckpotjes en je sluit ze af met een rubberen sluitring en het glazen dekseltje. Als laatste doe je de sluitklemmen erop en je zet de potjes in de (inmiddels op temperatuur van 90 graden) weckketel. Dan kook je de jam voor 10-20 minuten. En klaar is de jam.

Je haalt ze uit de weckketel en de jampotjes laat je dan afkoelen. Het enige wat je wel moet doen of het echt goed geweckt is, is het controleren of het dekseltje er goed op blijft zitten. Mocht dat het niet het geval zijn, dan moet je de jam opeten. Uiteraard kun je het wecken ook in een grote pan koken. Je moet dan wel een goede meter hebben, want het water moet echt op 90 graden zijn.

Geweckte jam is 6 maanden houdbaar, maar mijn ervaring is dat als het goed geweckt is je het veel langer kan bewaren.

Print Friendly, PDF & Email

5 thoughts on “Geweckte jam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.