Gestoomde pudding

Eigenlijk is dit nog een kerstrecept, maar de gestoomde pudding met custardsaus is erg lekker om hem ook gewoon te eten. Het is makkelijk om te maken. Mocht je een poffert (klik) hebben, dan kan je hem ook daarmee maken. Het systeem is hetzelfde en eigenlijk gaat het met een poffert nog makkelijker dan met aluminiumfolie en bakpapier. De pudding smaakt goed. Samen met de custardsaus is het een overheerlijk zoet toetje. De custardsaus is trouwens niet lactosevrij. De pudding kan je trouwens ook gewoon als cake eten.

voor 4 personen

Ingrediënten:
150 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel
¼ koek- en speculaaskruiden
125 gram boter, kamertemperatuur
150 gram witte basterdsuiker
3 eieren, losgeklopt
60 gram cranberry’s, rozijnen enz, fijngesneden

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 1 uur en 45 minuten
Verder nog nodig: puddingvorm van ongeveer 1 liter, pan met water en een schoteltje of een poffert

Bereiding:
Zet een puddingvorm van ongeveer 1 liter op een omgekeerd schoteltje in een grote pan met deksel en voeg zoveel koud water toe dat dit tot halverwege de vorm komt (druk de vorm even naar beneden, zodat het op de bodem blijft staan).
Neem de puddingvorm uit de pan en breng het water aan de kook.
Zeef bakmeel en koekkruiden in een grote kom.
Maak een kuiltje in het midden en voeg boter, suiker, ei en fruit toe en roer alles goed door elkaar.
Schep het mengsel in de puddingvorm en strijk de bovenkant glad.
Dek de vorm af en bevestig keukengaren zoals hieronder beschreven staat.
Laat de puddingvorm voorzichtig in het kokende water zakken en dek de pan af met een deksel.
Kook de pudding in 1 uur en 45 minuten gaar.
Controleer af en toe of er nog voldoende water in de pan is en voeg eventueel wat kokend water toe.
Haal de pudding uit de pan en laat deze 5 minuten staan en stort de vorm dan op een schaal.
Serveer meteen, eventueel met custardsaus of een andere warme saus.

Uitleg ‘het stomen van een pudding‘:
Smeer de puddingvorm royaal in met boter en leg een stuk bakpapier in de vorm.
Vul de puddingvorm met het deeg en dek het af met een stuk aluminiumfolie met daarop een vel bakpapier van hetzelfde formaat.
Vet het bakpapier goed in met gesmolten boter.
Maak een plooi in het midden van de folie en papier, zodat de pudding kan rijzen.
Leg de folie/papier met de foliekant naar boven over de vorm (dit niet aandrukken) en strijk het glad langs de zijkanten van de vorm.
Wind een stuk keukengaren 2 keer stevig rond de rand van de puddingvorm en bind dit vast.
Bind het touw aan weerszijden weer vast, zodat je ‘handvat’ hebt om de pudding in de pan kan zetten.
Het bakpapier met folie voorkomt dat er vocht bij de pudding komt, die door het vocht dan klef kan worden.
Laat de puddingvorm voorzichtig in de pan zakken en zet het vuur lager tot het water zachtjes kookt.
Dek de pan af met een deksel en laat de pudding koken volgens het recept.
Bron: aangepast recept

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Gestoomde pudding

Laat een antwoord achter aan Johanna Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.