Gestoofde sperziebonen

Gestoofde sperziebonen is een Grieks recept. In het Grieks heet het Fassolakia yiahni. Het is een groentegerecht. Je kan dit eten met rijst of gewoon met aardappelen, maar ook zoals de Grieken het vaak eten gewoon met brood, stukjes feta en olijven. Voor de mensen die lactosevrij moeten: je vervangt de feta dan met blokjes belegen of oude kaas. Het recept is eivrij en lactosevrij (zonder de feta).

Mocht je een slow cooker hebben, dan kan je dit recept ook daar in maken. Je doet dan precies zoals het in het recept beschreven staat.

voor 2-3 personen

Ingrediënten:
500 gram sperziebonen, boven en onderkant eraf en in kleine stukjes snijden/breken
2 grote uien, fijngehakt
150 ml olie
500 gram tomaten, in stukjes gesneden
250 ml water
3 middelgrote aardappelen, in niet al te kleine stukjes gesneden
1 eetlepel verse fijngehakte peterselie of 1 theelepel gedroogde peterselie
1½ theelepel suiker
zeezout naar smaak
versgemalen zwarte peper

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 2 uur
Verder nog nodig: koekenpan en een hapjespan of braadpan

Bereiding:
Maak de sperziebonen schoon en breek of snijd ze in kleine stukjes.
Schil de aardappelen en snijd ze in niet al te kleine stukjes
Fruit de ui zachtgeel in de olie en doe de stukjes tomaten erbij.
Laat ze 10 minuten meekoken op een niet al te hoog vuurtje.
Voeg de bonen, aardappelen, peterselie, zout en peper, suiker en het water toe en laat alles 2 uur in de hapjespan of braadpan zachtjes pruttelen totdat de sperziebonen gaar zijn.
Serveer dit warm met brood, fetakaas en zwarte olijven.
Bron: aangepast recept

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.