Let op: dit recept is niet lactosevrij!
Gestoofde pompoen met wortels en brie is een vegetarisch recept. Ook dit recept is weer een slow cooker recept.
Vanwege een klein ongelukje thuis, heb ik eigenlijk ook niet echt de energie om uren lang in de keuken te staan en dan is koken in een slow cooker erg handig.
Mijn man heeft alle groenten schoongemaakt en gesneden, dus we hebben vandaag samen gekookt. Dat is altijd heel erg gezellig en leuk om te doen.
Gestoofde pompoen met wortels en brie is een smakelijk vegetarisch recept. Het is een gezonde maaltijd. Ik heb in het recept ook maar gelijk aangegeven hoe lang het in de oven moet voor als je geen slow cooker hebt. Het meeste werk zit hem in het schoonmaken en het snijden van de groenten. Als alles is schoongemaakt en gesneden, dan verwerk je het eerst in een braadpan of hapjespan. Vervolgens doe je alles in de slow cooker en dan staat het 3,5 uur zachtjes gaar te koken.
In het laatste half uurtje doe je een aantal deeg-ovaaltjes of balletjes op de groentemengsel. Wil je de brood-ovaaltjes een bruine kleurtje geven, zet het dan nog even zonder deksel 5 minuten onder de gril en klaar is het. De smaakt is zoet vanwege de wortels en de pompoen. Ik had er niet al te veel rozemarijn ingedaan. Als je dat wel doet, dan heb je heel snel de kans dat dat gaat overheersen. Dus wees matig met rozemarijn. De deeg-ovaaltjes smaken naar brie en kruiden.
voor 4 personen
Ingrediënten:
olie
1 grote ui, grof gesneden
500 gram pompoen, zaad verwijderen en geschild en in stukken gesneden
500 gram wortels, in dikke plakjes gesneden
400 gram gehakte tomaat in blik (of 500 gram verse tomaten, in blokjes gesneden)
250 ml groentebouillon
1 theelepel suiker
snufje gedroogde en fijngeknepen rozemarijn
zout naar smaak
versgemalen peper
Deklaagje:
150 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel
zout naar smaak
versgemalen peper
50 gram boter
± 180 gram brie zonder kost en in blokjes gesneden
2 theelepels fijngeknepen rozemarijn
half kopje water
Voorbereidingstijd: 45 minuten
Bereidingstijd: 3 – 3½ uur op high
Verder nog nodig: braadpan/hapjespan en een slow cooker of een grote ovenschaal met deksel.
Bereiding:
Verwarm zo nodig de slow cooker voor.
Verhit de olie in een braadpan of hapjespan.
Doe de ui er in en bak deze in 5 minuten goudgeel.
Schep de pompoen, wortels, tomaten, bouillon, suiker, rozemarijn en wat zout en peper door.
Breng dit al roerend aan de kook.
Slow cooker:
Doe de groentemengsel in de pan van de slow cooker.
Leg er het deksel op en kook het 2½ – 3 uur op high tot de groenten gaar zijn.
Oven:
Verwarm de oven voor op 100 of 130 graden.
Doe de groentemengsel in een ovenschaal met een deksel.
Leg er het deksel op en kook dit 2½ – 3 uur.
Bereiding van het deklaagje:
Doe het zelfrijzend bakmeel en het snufje zout in een kom.
Voeg de boter toe en meng dit door het meel totdat het kruimelig wordt.
Kneed dan de kaas en de rozemarijn er door.
Roer er daarna net genoeg water door om een glad en zacht deeg van te maken.
Maak met 2 eetlepels 8 deegballen van en druk deze ietsje plat met een lepel.
Schik deze ovale deegballen bovenop het pompoenmengsel.
Leg het deksel weer op de slow cooker of ovenschaal en laat dit nog 30 minuten koken totdat het deeg gerezen is.
U kunt als uw slow cooker onder de gril past de pan desgewenst vlak voor het serveren onder de gril zetten om het broodlaagje mooi bruin te laten worden.
Zet de ovenschaal nog 3 tot 5 minuten zonder deksel onder de gril.
Bron: aangepast recept – ©️ www.glutenvrijkookhoekje.nl
Tip voor mensen met een lactose-intolerantie: als je dit echt een keertje wil uitproberen, neem dan een keertje kerutabs. Dit recept en kerutabs zijn niet geschikt voor mensen met een koemelk-allergie of galactosemie.