Gesmoorde witlof is een Frans recept. Het is een simpel recept om te maken en samen met gekookte aardappelen of gebakken aardappelschijfjes en eventueel een stuk vlees erbij, is dit een complete heerlijke maaltijd.
Dit recept is glutenvrij, graanvrij, eivrij, lactosevrij, notenvrij en is geschikt voor veganisten en vegetariërs.
voor 4 personen
Ingrediënten:
8 struikjes witlof
1 eetlepel (room)boter of margarine (wajang margarine is lactosevrij)
1 theelepel witte basterdsuiker
2 theelepel dragonazijn of gewone witte wijnazijn
100 ml kippenbouillon of groentebouillon
2 eetlepels kookroom
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Verder nog nodig: hapjespan of braadpan
Bereiding:
Snijd de uiteinden van de struikjes witlof.
Laat de boter smelten in een hapjespan of braadpan en stoof het witlof kort.
Alle struikjes even keren zodat het een lichtbruin kleurtje heeft.
Voeg de suiker, azijn en de bouillon toe en breng het aan de kook.
Draai de vlam laag en dek de pan af.
Smoor de witlof 30 minuten zacht of tot de witlof gaar is.
Draai ondertussen de witlofstruikjes voorzichtig één keer om.
Neem het deksel van de pan en laat sudderen tot bijna alle vocht is verdampt.
Roer er de toom door en serveer het met gekookte aardappelen of gebakken aardappelschijfjes.
Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl