Gesmoorde ossenstaart met port

Gesmoorde ossentaart met port is een slow cooking recept. Ik had het de dag voor kerst, vlak voor dat ik naar bed ging het voorbereid en toen meer dan 11 uur laten pruttelen.
Het vlees was dan ook goed gaar. Het viel vanzelf van de botdeeltjes af, dat was wel makkelijk met het schoonmaken daarvan. Zorg ervoor dat alle onderdelen onder het vocht komt te liggen, zodat alles goed in het vlees kan trekken. Er zit best wel veel port in dit recept, maar daar proef je maar weinig van terug. Alle alcohol verdwijnt tijdens het koken en je houdt de smaak van de port over.
De gesmoorde ossenstaart met port smaakt dan ook verrukkelijk.

Ik heb de ossenstaart gekocht bij OK-vlees (klik). Ik koop bewust niet bij de gewone slager i.v.m. kruisbesmetting en op deze site staat heel goed aangegeven wat de ingrediënten (klik) zijn. Op zo manier zie je ook wat glutenvrij is.
Het was voor mij de eerste keer dat ik vlees via internet had gekocht en het is me goed bevallen. Alles was trouwens zeer goed verpakt. Voor mijn persoonlijk is er wel 1 heel klein mini minpuntje: je moet minstens 3 kilo bestellen, dat is best wel veel als je als enige in het gezin vlees eet.
voor 4 personen

Ingrediënten:
1 kilo ossenstaarten, in dikke stukken gesneden (door de slager)
1 grote dikke ui, grof gehakt
1 rode paprika, ontzaad, en zaadlijsten verwijderd. Het vel verwijderd en in reepjes gesneden
550 ml runderbouillon of groentebouillon (550 ml en 1 bouillonblokje)
400 ml ruby port
2 eetlepels glutenvrije bloem
1 kaneelstokje, door de helft gebroken
1 theelepel gemalen foelie
2 theelepels jeneverbessen, gekneusd
½ theelepel koekkruiden
70 gram tomatenpuree
versgemalen zwarte peper
zout naar smaak

Voorbereidingstijd: 25 minuten
Bereidingstijd: 9-11 uur
Verder nog nodig: slow cooker, hapjespan of braadpan, bord, grillpan, aluminiumfolie
Oven voorverwarmen op: standaard (I) = stand laag

Bereiding:
Verwarm zo nodig de slow cooker voor op stand I.
Verhit wat olie in de hapjespan of braadpan en bak hierin de stukken ossenstaart bruin, eventueel in porties.
Zodra ze bruin zijn leg je ze even apart op een bord.
Doe de ui in de pan en fruit hem goudgeel.
Schep er de glutenvrije bloem door.
Voeg dan de port, bouillon kaneel, jeneverbessen, wortelplakjes en de tomatenpuree toe en breng het op smaak met zout en peper.
Breng alles aan de kook.
Leg de bruingebakken ossenstaart in de slow cooker en giet het bouillonmengsel erover.
Zorg dat de ossenstaart helemaal onderstaat.
Leg de deksel op de slow cooker en kook de ossenstaart 9-10 uur op stand I (of laag).
Leg vlak voor het serveren de gehalveerde paprika met de velkant boven op een met aluminiumfolie
beklede grillpan.
Bestrijk de paprika met olie en zet de grillpan onder de grill (oven) tot het vel geblakerd (zwart) is.
Of ontvel de paprika boven de gasbrander totdat het zwart is geworden.
Laat de paprika 10 minuten afkoelen en trek de vel van de paprika.
Snijd de paprika in reepjes.
Schep de ossenstaart en de saus in ondiepe (soep)borden en verwijder het kaneelstokje.
Garneer met de reepjes paprika en geef er eventueel aardappelpuree of een overheerlijke Hollandse stamppot erbij.
Zet een kom voor de botjes op de tafel of verwijder de botjes voor het serveren – het vlees is na het koken zo gaar als boter, dat het vanzelf van de botten valt.
Bron: aangepast recept

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.