Gerookte zalmtaartjes

Let op: dit recept is niet lactosevrij!

Een snackrecept voor feestjes of speciale gelegenheden. Als je het snel wilt maken, dan moet je bladerdeeg van Kwakman gebruiken. Deze zijn snel zacht. Gebruikt je het glutenvrije bladerdeeg van DS, dan moet je eerst wachten totdat het blok zacht is geworden. Dan uitrollen, uitsteken en op de bakplaat met bakpapier leggen. Alleen is dat niet te doen met DS-bladerdeeg. Omdat je het moet uitrollen, wordt het bladerdeeg te warm en daarom praktisch onhandelbaar. Ik gebruik bij voorkeur voor dit soort recepten dan ook het bladerdeeg van Kwakman. De roomkaas is door de mosterd en citroen enigszins zuur van smaak, ondanks de andere kruiden die er bij zitten. Maar de combinatie met bladerdeeg en gerookte zalm maakt dat dit wel een heerlijke snack is. De smaak is goed.

voor 8-10 stuks

Ingrediënten:
200 gram roomkaas, op kamertemperatuur
1 eetlepel grove mosterd
1½ eetlepel citroensap
snufje gemalen dillezaad
snufje rode paprikapoeder
witte peper
zout naar smaak
8 vellen bladerdeeg (van Kwakman, deze kan je binnen paar minuten gebruiken)
150 gram gerookte zalm, in reepjes gesneden
eventueel verse dille of bieslook voor het garneren

Voorbereidingstijd: 30 minuten
Rusttijd bladerdeeg: 8 minuten in de koelkast
Bereidingstijd: 25-30 minuten
Verder nog nodig: bakplaat met bakpapier, kom om te mengen, theelepel
Oven voorverwarmen: 210 graden

Bereiding:
Bekleed de bakplaat met bakpapier.
Vermeng in een kom alle ingrediënten met de roomkaas.
Dek de kom af en zet hem tot gebruik in de koelkast.
Steek uit elk bladerdeegvel een rondje van ongeveer 6 cm doorsnee uit en leg deze op een bakplaat.
Prik ze in met een vork en zet het voor 8 minuten in de koelkast.
Doe dit ook met de rest van het bladerdeeg.
Dek het bladerdeeg af met een stuk bakpapier.
Bak de rondjes in een voorverwarmde oven.
Neem na 10 minuten ze uit de oven en druk met midden van elk rondje plat met een theelepel.
Schuif de bakplaat met de rondjes weer terug in de oven voor nog eens 16 minuten tot ze goudbruin zijn.
In totaal ben je ongeveer 25 minuten bezig (1 keer 10 minuten en als laatste 16 minuten).
Laat de rondjes afkoelen en bestrijk dan elk rondje met het roomkaasmengsel.
Laat een randje van ongeveer 1 cm vrij.
Drapeer de zalm op de roomkaasmengsel.
Garneer het eventueel met wat bieslook en/of verse dille.
Serveer de zalmtaartjes direct zodra ze uit de oven komen.
Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Tip voor mensen met een lactose-intolerantie: als je dit echt een keertje wil uitproberen, neem dan een keertje kerutabs. Dit recept en kerutabs zijn niet geschikt voor mensen met een koemelk-allergie of galactosemie.

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Gerookte zalmtaartjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.