Geroerbakte spinazie met rozijnen, pijnboompitten en yoghurt

Let op: dit recept is niet lactosevrij!

Geroerbakte spinazie met rozijnen, pijnboompitten en yoghurt is een Turks recept. Dit recept komt van oorsprong uit Anatolië. Normaal worden hier krenten bij gebruikt, maar die vind ik persoonlijk niet lekker. Daarom gebruik ik rozijnen. Er zit yoghurt in, ook dat heb ik niet gebruikt. De yoghurt kan je ook gewoon weglaten of je vervangt de yoghurt door sojayoghurt. In de yoghurt zit knoflook verwerkt. Als je geen yoghurt gebruikt, dan zou je de knoflook tijdens het bakken van de ui, rozijnen enz. kunnen toevoegen. Serveer dit gerecht warm en eet het met brood (volgens het recept met platbrood). Linksboven op de foto is het met yoghurt en rechtsonder zonder. Het smaakt trouwens erg lekker.

voor 2-3 personen

Ingrediënten:
350 gram verse spinazie, goed schoongemaakt en uitgelekt
200 ml dikke, romige yoghurt of sojayoghurt
1 teentje knoflook, uitgeperst
3 eetlepels olie
1 rode ui, in dunne reepjes gesneden
2 eetlepels rozijnen (of krenten), geweekt in warm water en uitgelekt
1 theelepel suiker
2 eetlepels pijnboompitten
1 verse rode chilipeper, zonder zaadlijst en fijngehakt
sap van 1 citroen
zout naar smaak
gemalen zwarte peper
snufje paprikapoeder, voor de garnering

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Verder nog nodig: pan met stoomelement, hapjespan en een kom voor de yoghurtmengsel

Bereiding:
Stoom de spinazie in 4 minuten zacht.
Giet het af en laat het uitlekken.
Meng in een kom de yoghurt met de knoflook (wil je dit zonder yoghurt eten, bak dan de knoflook mee met de uien, pijnboompitten enz.).
Breng het op smaak en zet het weg.
Verhit in een hapjespan de olie en bak al roerend de ui en suiker tot de ui bruin wordt.
Voeg de rozijnen, pijnboompitten en de rode gehakte chilipeper toe.
Bak tot de pijnboompitten bruin worden.
Voeg de spinazie toe en meng alles goed door elkaar.
Schenk de citroensap erbij en maak het af met zout en peper.
Serveer direct uit de pan en doe er een eetlepel yoghurt bovenop.
Bestrooi eventueel nog iets van rode paprikapoeder overheen.
Geef er eventueel partjes citroen bij en serveer het met wat brood.
Bron: aangepast recept

Tip voor mensen met een lactose-intolerantie: als je dit echt een keertje wil uitproberen, neem dan een keertje kerutabs.
Dit recept en kerutabs zijn niet geschikt voor mensen met een koemelk-allergie of galactosemie.

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Geroerbakte spinazie met rozijnen, pijnboompitten en yoghurt

  1. Het verschil is niet groot. Het zijn beide gedroogde druiven. Alleen is de krent van het soort Vitis vinifera ‘Korinthiaka’ en de rozijn van de Vitis vinifera ‘Apyrena’. Verder zijn krenten kleiner dan rozijnen. De kleur van een krent varieert van bruinachtig tot diep donkerblauw. Hoe donkerder de kleur des te zoeter de krent is. De kleur van een rozijn varieert van licht geel tot dieppaars en bruin. Rozijnen smaken sowieso zoeter dan krenten. Het is eigenlijk ook meer je eigen voorkeur dat je of voor krenten of voor rozijnen kiest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.