Geroerbakte kalkoen met broccoli en amandelen

Geroerbakte kalkoen met broccoli en amandelen is een iets bewerkelijk recept, maar als het af is heb je wel een overheerlijke maaltijd op tafel staan.
Wel één waarschuwing: kijk uit met de amandelen bakken. Deze worden snel bruin en loeiheet. Laat ze dus eerst wat afkoelen.
Voor de rest maar weinig te vertellen over dit recept. Het smaakt heerlijk.
voor 4 personen

Ingrediënten:
400 gram kalkoenfilet, in stukjes gesneden
200 gram of 1 grote krop broccoli, in roosjes gesneden en geblancheerd
1 afgestreken eetlepel maïzena
½ theelepeltje Chinese vijfkruidenpoeder
½ theelepeltje zout (of naar smaak)
100 gram blanke amandelen (zonder zout)
1½ theelepel verse geraspte gemberwortel
1 knoflookteentje, uitgeperst
2 eetlepels droge sherry
1 theelepel suiker
1 eetlepel tamarindesaus
2 theelepeltjes water
2 theelepeltjes maïzena

Voorbereidingstijd: 10-15 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Verder nog nodig: klein schaaltje, schaal, wok of koekenpan, kookpan, zeef

Bereiding:
Blancheer de broccoli in een kookpan en laat ze uitlekken in een zeef.
Leg de kalkoenstukjes in een schaal en bestrooi ze met maïzena, vijfkruidenpoeder en wat zout.
Meng alles goed door elkaar.
Doe wat olie (4-6 eetlepels) in de wok en roerbak hierin de kalkoenstukjes totdat de kalkoenstukjes aan de buitenkant wit zijn geworden.
Haal ze uit de olie en zet ze even apart.
Voeg nu de geraspte gemberwortel en de knoflook bij de olie en roerbak deze 1 minuut.
Zet het vuur laag en voeg de sherry, suiker en de tamarindesaus toe.
Roer alles even en zet het vuur weer hoger.
Voeg nu de kalkoenstukjes, de geblancheerde broccoliroosjes en de amandelen toe.
Bak nu alles net zolang totdat de amandelen bruin beginnen te worden.
Meng in een klein schaaltje de maïzena en het water.
Zet het vuur weer lager en voeg het maïzena mengsel toe en blijf roeren totdat de saus ingedikt is.
Zet het vuur uit en serveer het gerecht direct met gekookte rijst of rijstnoedels.
Bron: aangepast recept

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.