Gepocheerde peren in saffraansiroop

De kerst komt er aan en dan moet er lekkere dingen gekookt worden. Dus ben ik in meerdere kookboeken aan het rondsnuffelen. Inmiddels heb ik al paar ideeën opgedaan, maar voordat er een keuze wordt gemaakt moet je natuurlijk het wel eerst maken en proeven. Want het moet natuurlijk wel lekker zijn. Ik heb meerdere toetjes op mijn lijstje staan. De ‘in honing gestoofde kweeperen’ staat inmiddels al in de oven, dat is een qua tijd meer een slow cooking recept. Verder heb ik Gepocheerde peren in saffraansiroop gemaakt en geproefd. Dit recept is goedgekeurd voor de kerst. De smaakt is voortreffelijk, niet te zoet. Echt lekker. Het is ook een recept wat je binnen een half uur klaar op tafel hebt staan. Je kan dit koud en warm eten, dus je kan het ook nog een dag van te voren maken. Wel oppassen dat de siroop te ver inkookt, anders heb je brokken saffraansiroop.

voor 4 personen

Ingrediënten:
1 vanillestokje, in de lengte gehalveerd
½ theelepel saffraandraadjes
190 gram witte basterdsuiker
2 theelepels geraspte citroenschil
500 ml water
4 peren, geschild

Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Verder nog nodig: een grote pan met een dikke bodem

Bereiding:
Doe de vanille, saffraandraadjes, suiker, citroenrasp en water in een ruime pan en meng alles goed door.
Roer op een laag vuurtje, totdat de suiker is opgelost.
Breng op hoog vuur alles aan de kook, draai dan het vuur lager en laat alles zachtjes door pruttelen.
Schil de peren, maar laat het stokje er aan zitten.
Doe de peren in de pan en kook ze afgedekt in 15 minuten, totdat ze gaar zijn.
Test de peren met een vleespen of met een satéstokje.
De peren zijn gaar als ze soepeltjes van de vleespen/satéstokje afglijden.
Draai de peren halverwege voorzichtig om met 2 lepels.
Haal de garen peren met 2 lepels uit de siroop, zet ze even apart en dek ze af om ze warm te houden.

Bereiding siroop:
Laat de saffraansiroop aan de kook komen en kook het 15 minuten zonder deksel, of totdat de siroop tot de helft is ingekookt en wat dikker is geworden.
Serveer de peren met de saus erover en wat slagroom er naast.
Bron: aangepast recept

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.