Genuese pruimentaart

Vandaag heb ik een klein taartje gemaakt. Het is een Genuese pruimentaart geworden. Je ontpit eerst de pruimen en dan maak je het beslag van de Genuese taart (klik). De Genuese taart kan trouwens goed in de vriezer bewaard worden. Het is wel een bewerkelijk beslag, want je klopt eerst de eierdooiers met de suiker. Dan klop je het eiwit apart in een andere schaal. Je voegt dan paar lepels toe aan de eidooier-suikermengsel. Vervolgens voeg je het meel en de boter beetje bij beetje toe en als laatste de resterende opgeklopte eiwitten. Dan afbakken in de oven. Er staat nog geen foto bij de Genuese taart, dat komt later wel eens een keertje. Het ging nu puur om het beslag voor de Genuese pruimentaart. Het is een overheerlijke taart.

voor 1 taart

Ingrediënten:
500 gram verse pruimen

Ingrediënten voor het beslag:
60 gram boter, gesmolten en afgekoeld
125 gram basterdsuiker
4 grote eieren, gesplitst
1 theelepel fijne citroenrasp van dr. Oetker
125 gram gezeefde bloem*
poedersuiker

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: ongeveer 50-65 minuten
Verder nog nodig: springvorm van 22 cm, ingevet en met bakpapier bekleed, nogmaals ingevet en dan bestuiven met bloem en suiker.

Bereiding:
Was de pruimen en droog ze af.
Halveer ze en verwijder de pitten.
Schik de helft van de pruimen op de met bakpapier bedekte bodem van de springvorm.
Maak het beslag van de Genuese taart (klik) maar gebruik de ingrediënten die hierboven beschreven staan.
Schenk dit over over pruimen en bak de taart 15 minuten in de voorverwarmde oven van 180 graden of zolang tot de taart vast begint te worden.
Open de deur van de oven, trek het rooster eruit maar laat het bakblik erop staan.
Schik de overgebleven pruimen netjes in een cirkel boven op de taart.
Schuif het rek terug in de oven en laat de taart nog eens 30 à 35 minuten bakken tot hij gaar is.
Haal de taart uit de oven en laat hem afkoelen in de springvorm.
Haal hem er dan uit, verwijder het bakpapier en leg hem op een schaal.
Strooi er wat poedersuiker over ter decoratie.
Serveer de taart als hij nog wat warm is of dien hem koud op met een dot slagroom.
Bron: aangepast recept

* het betreft hier glutenvrije bloem

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.