Dit is een Vietnamees recept en deze saus wordt vaak gebruikt bij gegrild of geroosterd gevogelte en visgerechten. Hij wordt dan ook over mie of rijst gegoten om deze meer pit te geven. Verder past deze saus past ook goed bij de Chinese en/of Vietnamese rundvleesfondue. De saus is binnen een kwartier gemaakt. Wel heb je een rusttijd van 30 minuten, zodat alles goed kan intrekken. Deze saus kan je in een goed afsluitbaar potje voor paar weken in de koelkast bewaren. De smaak is heerlijk fris en pittig .
Tip: als je een vegetariër of veganist bent, dan kan je de vissaus vervangen door ketjap Asin en wat water. De honing vervang je door b.v. agavesiroop of een andere diervriendelijke siroop.
voor ongeveer 150 ml
Ingrediënten:
2 rode chilipepers, ontzaad en grof gehakt
80-90 gram verse gember, geraspt
1 theelepel honing of agavesiroop
1 limoen, uitgeperst
50 ml sesamolie
50 ml zonnebloemolie
1 eetlepel vissaus (zie ook boven bij de tipvermelding)
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Rusttijd saus: 30 minuten
Verder nog nodig: potje om te bewaren, schaaltje om te mengen, rasp, citruspers
Bereiding:
Rasp de gemberwortel en maak de chilipeper schoon en hak ze grof.
Doe ze beiden in een schaaltje en voeg daarbij de limoensap en de honing.
Meng alles goed door elkaar.
Roer dan de olie erdoor en giet het over in een goed afsluitbaar potje.
Laat voor gebruikt alles voor 30 minuten rusten, zodat alles goed kan intrekken.
Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl