Er zijn maar weinig soorten vleeswaren die ik mag eten. De meeste bevatten iets van tarwe en dat mag niet. Andere hebben weer iets van lactose en dat mag ook niet.
Omdat ik ook nog een gevoelige coeliaak ben, neem ik ook geen vleeswaren met dextrose of glucosestroop (of het is bekend dat de dextrose en/of glucosestroop van maïs is gemaakt, dan zou het wel kunnen).
En om het mezelf nog moeilijker te maken, ik eet ook geen varkenvlees. Ik kijk dan ook altijd naar runder-, kip en/of kalkoenvleeswaren.
Bij de reform (waar ik kom) is gebraden rundervleeswaren te koop. Erg lekker, maar die reform is niet bij me in de buurt dus als het op is, is het op. Nu kan je wel een voorraadje kopen en in de vriezer stoppen, maar waarom niet gewoon zelf maken. Je weet dan ook precies wat er in zit. Helemaal als je ook nog zelf vlees tot gehakt draait. Dat laatste doe ik niet.
Ik koop gewoon rundergehakt en met de overige ingrediënten heb ik nu eens zelf vleeswaren gemaakt. Het was wel spannend of het zou lukken.
Is het niet te droog of te vet en lukt het om dunne plakken te snijden. En nog het alle belangrijkste: is het ook lekker? Nou, de antwoorden zijn: ja, ietsje, nee, ja en ja. Het is geslaagd!
Het werk zelf vind ik eigenlijk wel meevallen, tenslotte doet de keukenmachine alles. Het aanbraden valt ook mee en het bakken in de oven gaat ook vanzelf. Dit ga ik vaker doen.
Als je van het gehaktbrood dunne plakken snijdt en verpakt in diepvrieszakjes, dan kan je dan ook nog goed in de vriezer bewaren. Voordeel van het zelf maken is dat het echt vers is.
voor ongeveer 250-300 gram
Ingrediënten:
250-300 gram rundergehakt
1 ui, grof gehakt
20 gram verse bieslook, grof gehakt
½ eetlepel (pikante) paprikapoeder
½ eetlepel selderie
1 theelepel tijm
1 theelepel rozemarijn (gekneusd)
½ eetlepel ketjap
½ theelepel citroensap
1 ei
2 eetlepels glutenvrij paneermeel
1 eetlepel maïzena
zout naar smaak
versgemalen peper naar smaak
boter of olie om in te bakken
Voorbereidingstijd: 15-20 minuten
Bereidingstijd: 70-80 minuten
Verder nog nodig: keukenmachine, koekenpan, broodbakblik of cakebakblik, aluminiumfolie
Oven voorverwarmen: 200 graden (heteluchtoven)
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Hak de ui en de bieslook grof en doe dit in de keukenmachine.
Voeg dan alle kruiden en het ei erbij en maal alles fijn.
Voeg dan in grote stukken het gehakt erbij en draai alles goed door elkaar.
Voeg dan schep voor schep het paneermeel bij en als laatste de maïzena.
Draai net zolang het gehakt een redelijke droge bal wordt.
Haal het gehakt uit de keukenmachine en kneed er een broodvorm van.
Smeer het bakblik in en doe wat olie of boter in de koekenpan.
Zet het vuur hoog en bak het gehakt tot dat het bruin is.
Schep dan het gehaktbrood over in een brood of cakebakblik en dek het af met aluminiumfolie.
Zet het dan voor 70-80 minuten in de voorverwarmde oven.
Kijk na 70 minuten of het gehakt al gaar is, zo niet zet het dan nog voor 10 minuten in de oven.
Laat het goed afkoelen en snij er dunne plakken van.
Leg dat op brood met eventueel wat tomaat en sla of eet het gewoon zo op je brood.
Bron: eigen recept – ©️ www.glutenvrijkookhoekje.nl