Omdat ik echt een fan ben van mijn slowcookers en daarom ook van alles wil uitproberen, heb ik nu ook gehaktbrood in de slowcooker gemaakt.
Het gehaktbroodrecept is gelukt. Hij smaakt niet flauw en ook niet pittig, gezien de hoeveel pittige kruiden en sambal die er in zitten. Hij is precies goed.
Ik heb het gehaktbrood in plakjes gesneden met een broodsnijmachine (waar je ook goed vlees mee kan snijden), zodat ik dit als vleeswaren op mijn brood kan eten.
Dit recept is glutenvrij, lactosevrij en notenvrij.
Tip: Mochten jullie nog geen slowcooker hebben en van plan zijn om er wel eentje te kopen, koop dan een slowcooker met een timer. Het voordeel van een slowcooker met een timer, is dat je hem kan instellen op zoveel minuten/uren en je hebt er geen omkijken naar. Na de 4,5 uur springt de slowcooker automatisch op ‘warm houden’. Je eten blijft dan warm, maar verpieterd niet. Echt een ideaal apparaat om mee te koken.
voor 6 personen
Ingrediënten:
1 kilo rundergehakt
2 uien, fijngehakt
3 eieren
1,5 theelepel uienpoeder
1 eetlepel gedroogde bieslookstukjes
1 eetlepel gedroogde majoraan
1,5 theelepel chilipoeder
0,5 theelepel gerookte paprikapoeder
1 theelepel pikante paprikapoeder
1 theelepel zoete paprikapoeder
1 theelepel zwarte peper
1 eetlepel sambal oelek (niet afgestreken)
1,5 eetlepel glutenvrije sojasaus
0,5 theelepel witte wijnazijn
een flinke kneep tomatenketchup
3 eetlepels glutenvrije paneermeel
1 eetlepel maïzena
zout naar smaak (niet al te zuinig zijn, want het gaat om 1 kilo gehakt)
60 ml water + 1 theelepeltje opgeloste bouillonpasta (klik)
Voorbereidingstijd:8 minuten
Bereidingstijd: 4,5 uur
Verder nog nodig: slowcooker (met timer), schoteltje, grote schaal, keukenmachine
Stand slowcooker: low
Bereiding:
Snijd de ui fijn en leg een handje gesneden ui even apart op een schoteltje.
Pak een keukenmachine of een schaal en meng hierin de gesneden ui en alle eieren, sojasaus, ketchup, witte wijnazijn en kruiden en klopt het goed door elkaar.
Of meng alles met de hand in een grote schaal.
Bij het gebruik van een een keukenmachine:
Voeg nu elke keer een handvol gehakt bij het kruidenmengsel, net zolang alle gehakt goed vermengd is.
Voeg als laatste de glutenvrije paneermeel en maïzena erdoorheen.
Kneed van het gehakt een mooie broodvorm.
Het gehaktbrood maken zonder keukenmachine:
Pak de grote schaal en doe alle gehakt bij het kruidenmengsel in de schaal en kneed met de handen alles goed doorelkaar.
Zorg dat alles echt goed vermengd wordt.
Voeg als laatste de glutenvrije paneermeel en maïzena erbij en kneed ook dit goed door het gehakt.
Maak van het gehakt een mooie broodvorm.
De bereiding verder:
Pak de slowcooker en leg de apart gezette gesneden ui op de bodem van de pan.
Leg hier het gehaktbrood op.
Giet de 60 ml water met het theelepeltje opgeloste bouillonpasta rondom de randen van de pan, zodat het gehaktbrood niet droog in de slowcooker op de bodem ligt.
Zet de slowcooker aan op low voor minstens 4,5 uur.
Na de 4,5 uur haal je het gehaktbrood uit de slowcooker (wel eerst controleren of hij gaar is door een dikke plat af te snijden, ergens in het midden)) en laat hem afkoelen, als je hier ook vleeswaren van wilt maken.
Of als je dit bij het avondeten wil eten, snijd hem in dikke plakken en serveer hem direct nu het gehaktbrood nog warm is met bij avondeten of bij de lunch.
Bron: eigen recept – ©️ www.glutenvrijkookhoekje.nl