Gehaktbrood met berbere

Omdat ik wat meer variaties wil hebben met broodbeleg heb ik nog een keertje gehaktbrood gemaakt. Nu wel met hele andere kruiden, waaronder berbere.
Dit is een Ethiopische kruidenmix en je kunt dit tegenwoordig ook bij de reform kopen.

Het is glutenvrij en het ruikt en smaakt verrukkelijk. In het eerste gehaktbroodrecept (klik) had ik glutenvrij (rijst)paneermeel van Orgran gebruikt.

In dit recept heb ik glutenvrije haverbloem gebruikt. Iedereen weet dat havermout iets slijmerig wordt als je dat kookt. Behalve een ei om het gehaktbrood smeuiig te houden, heb je eigenlijk ook iets vloeibaar nodig. Zo wordt het gehaktbrood niet al te droog. Omdat ik haverbloem gebruikt heb, heb ik geen extra vloeibaar spul nodig. Dat komt mooi uit, want het gehakt bevat genoeg vet. Het meel zorgt er ook voor dat alles bij elkaar blijft. Voor de mensen die eivrij moeten eten, het ei weglaten en een eetlepel haverbloem extra toevoegen.

Verder heb ik na een baktijd van 40 minuten (gehaktbrood afgedekt met bakpapier) het vet wat aanwezig was weggegoten en toen weer in de oven teruggezet voor nog eens 35 minuten zonder bakpapier op het gehaktbrood. De eerste baktijd was eigenlijk meer om het gehakt bijna gaar te bakken, de tweede baktijd was om het gehaktbrood een kleurtje te geven en het helemaal gaar te krijgen.

Ik heb bij dit recept het gehaktbrood direct in de oven gemaakt en niet zoals bij het eerste gehaktbroodrecept eerst in een koekenpan aangebraden om een bruin kleurtje te geven. Ik wilde het iets makkelijker doen en dat is gelukt.
Door de berbere smaakt het gehaktbrood ietsje scherp, maar niet direct overheersend. Erg lekker.

voor 400 gram broodbeleg

Ingrediënten:
1 kilo (mager) rundergehakt
2 volle theelepels berbere
2 volle theelepels paprikapoeder
4 theelepels zout
veel versgemalen zwarte peper
1 eetlepel gedroogde bieslook
1 eetlepel gedroogde selderie
1-2 eetlepels kappertjes
5 champignons, in stukjes gesneden
1 rode ui, grof gesneden
3 volle eetlepels glutenvrije haverbloem
1 volle eetlepel maïzena
theelepeltje olie om te bakken

Voorbereidingstijd: 3 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten afgedekt met bakpapier en 35 minuten zonder bakpapier
Verder nog nodig: brood bakblik, bakpapier, koekenpan, kom om het gehakt te mengen, bord
Oven voorverwarmen: 140 graden

Bereiding:
Doe een theelepeltje olie in de koekenpan en bak hierin de champignons en de rode ui, totdat ze net bruin beginnen te worden.
Schep het over op een bord en laat dit even afkoelen.
Doe in een kom het gehakt en alle kruiden en vermeng dit goed door elkaar.
Voeg dan de champignons en ui toe en kneed dat door het gehakt.
Voeg dan als laatste het glutenvrije haverbloem en de maïzena toe en kneed dit goed door het gehakt heen.
Doe het gehakt in de brood bakblik en dek het af met bakpapier.
Zet het in een voorverwarmde oven voor 40 minuten.
Haal het dan uit de oven en giet het vet af en verwijder het bakpapier.
Zet het brood bakblik weer terug in de oven en bak het gehaktbrood af in 35 minuten tijd.
Haal het uit de oven en dek het gehaktbrood met een doek en laat het afkoelen.
Bron: eigen recept – ©️ www.glutenvrijkookhoekje.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.