Ik kwam dit recept tegen in het boekje van de nieuwe airfryer. Het zag er mooi uit op de foto, daarom had ik het ook gemaakt. Alleen toen ik het de eerste keer maakte, zag het er wel even anders uit. Mijn bloemkoolplakken waren namelijk goed verbrand, lees zwart.
Omdat het wel lekker smaakte, heb ik het nog een keertje gemaakt maar dan wel aangepast.
De tweede keer heb ik het gewoon in de oven gemaakt. Wel gecombineerd met heteluchtoven en de grillfunctie. Omdat ik ook niet echt wist op wat voor temperatuur het moest zijn, was het een beetje uitzoeken. Maar het heeft goed uitgepakt, want de bloemkool was gaar en niet verbrand.
De combinatie bloemkoolplakken en de Griekse salsa is trouwens wel erg smakelijk. Iets om vaker te maken.
Tip: mocht de bloemkool uit elkaar vallen, doe ze dan in een kom en voeg daar wat olie toe en vermeng dit door de bloemkoolstukjes. Voeg de versgemalen zwarte peper en wat zout toe en schep ze in de ovenschaal.
Dit recept is glutenvrij, graanvrij, lactosevrij, eivrij en is geschikt voor vegetariërs.
voor 2-4 personen (afhankelijk hoe groot de bloemkool is)
Ingrediënten:
1 bloemkool
Griekse salsa (klik)
olie
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: in totaal 17 minuten: 1ste keer 11 minuten, 2de keer 10 minuten, 3de keer 6 minuten
Verder nog nodig: grote rechthoekige ovenschaal (groot genoeg om de bloemkoolplakken plat op de bodem te kunnen leggen), schaal voor de salsa, bord
Oven voorverwarmen: (heteluchtoven) 230 graden met grillfunctie, als de bloemkool in de oven staat de temperatuur op 210 graden zetten.
Bereiding:
Maak eerste de Griekse salsa (klik), zodat je deze direct kan gebruiken als dat nodig is in het recept.
Verwarm de oven met grillfunctie voor op 230 graden.
Snijd ondertussen van de bloemkool, 2 of 3 dikke plakken (of meerdere als het een hele grote bloemkool is) van 5 cm dik en leg dit op een bord.
Strooi er versgemalen zwarte peper en wat zout over.
Doe dit ook op de andere kant.
Als de oven met grillfunctie voorverwarmd is, verlaag dan de temperatuur naar 210 graden.
Doe wat olie in de ovenschaal en leg de plakken bloemkool op de bodem van de ovenschaal en giet ook wat olie over de bloemkool heen.
Bak de bloemkoolplakken 11 minuten aan 1 kant.
Na de 11 minuten draai je de bloemkoolplakken om en bak je de plakken 10 minuten.
Na de 10 minuten pak je de Griekse salsa en schep je over de bloemkoolplakken diverse eetlepels Griekse salsa (zie foto).
De plakken moeten goed bedekt zijn met de Griekse salsa.
Zet de ovenschaal weer terug in de oven met grillfunctie voor 6 minuten.
Na 6 minuten zijn de bloemkoolplakken klaar om geserveerd te worden.
Serveer ze met gebakken aardappelschijfjes of met krieltje.
Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl