Gebraden kip met courgette vulling

Gebraden kip met courgette vulling is een goed en lekker recept. Bij mij was de vel bij de borst helaas opengescheurd en kwam de vulling er uit. Voor de smaak maakt het niets uit, want dat is heerlijk. De   bovenste foto is de kip net uit de oven en de onderste foto heb ik hem in stukjes gesneden en een klein beetje jus overgedaan.
Je moet hier wel de tijd voor nemen. De kip staat 1 uur en 30 minuten in de oven en dan moet hij nog 10 tot 15 minuten uitrusten. Controleer wel goed of de kip gaar is. Is dat niet het geval, zet hem dan nog eens 15 minuten in de oven.

voor 4 personen

Ingrediënten:
1 braadkip van circa 2 kg
325 gram courgette, grof geraspt of in fijne julienne reepjes gesneden
2 bosuitjes, inclusief het malse deel van het groen, fijngesneden
2 eetlepels versgeraspte Parmezaanse kaas
1eetlepel fijngesneden verse oregano of 1 theelepel gedroogde oregano
1 eetlepel fijngesneden verse tijm of 1 theelepel gedroogde tijm
2 eetlepels gemalen broodkruim* of paneermeel*
versgemalen peper
zout naar smaak
circa 3 eetlepels olie
wat boter om de braadslee in te vetten

Jus (desgewenst):
250 ml water
½ blokje kippen- of groentebouillon
zout naar smaak
versgemalen peper
1 theelepel tomatenpuree
eventueel 1 eetlepel sherry of madera

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 1 uur en 30 minuten
Verder nog nodig: braadslee (geen aardewerk)

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Vet een braadslee in.

Het vullen van de kip:
Vermeng in een kom de courgette, bosuitjes, het broodkruim of paneermeel, de geraspte kaas, de oregano en tijm. Breng alles op smaak met zout en peper.
Spoel de kip af en dep hem droog.
Controleer of de opening van de buikholte niet te groot is en het borstbeen niet bloot ligt; naai deze anders met keukengaren losjes dicht.
Draai de kip om en trek voorzichtig het uitstekende vel los op de plaats waar de nek verwijderd is.
Laat uw vingers russen vel en vlees glijden en breek het vlies dat het vel met het vlees verbindt heel behoedzaam, zonder het vel te scheuren.
U hebt nu een flinke ruimte tussen vel en vlees, waar u heel wat vulling in kwijt kunt.
Vul de ruimte tussen vel en vlees voorzichtig met de courgettevulling, en druk deze aan in de richting van de opening; geef de kip hierbij een mooie ronde vorm.
Als het goed is zal de hele vulling onder het vel verborgen zijn.
Trek het vel van de nek weer over de opening en sluit deze af door het vel van de nek tegen onderkant van de kip te drukken.
Als het vel lang genoeg is, blijft het vanzelf zitten; anders kunt u het vastzetten met keukengaren of een cocktailprikker.

Het braden van de kip:
Leg de kip met de borst omhoog in de geprepareerde braadslee.
Bestrooi hem met zout en peper en bestrijk hem met olie.
Braad de kip in circa 1½ uur in de oven, waarbij u hem halverwege horizontaal een halve slag draait.
De kip is gaar als er helder vocht uitloopt wanneer u hem met een mespunt inprikt op het dij gewricht; of als een snel aanwijzende vleesthermometer in het dikste gedeelte van de dij (niet bij het bot) 82 graden aangeeft.
Schakel de oventemperatuur terug tot 200 graden als de kip voortijdig te donker kleurt.

De kip in stukken snijden/knippen:
Breng de kip over op een snijplank, dek hem af met aluminiumfolie en laat hem 10 tot 15 minuten rusten alvorens hem aan te snijden.
Verdeel de kip met een mes of wildschaar in 4 stukken.
Snijd hiertoe eerst het vlees aan weerszijden van het borstbeen los.
Druk het karkas enigszins open, snijd aan weerszijden van de ruggengraat en verwijder deze.
U hebt nu 2 halve kippen: snijd deze doormidden langs de lijn van de poot, zodat ieder stuk met een vleugeltje een extra stuk filet krijgt.

Bereiding jus:
Schenk als u jus maakt de bouillon of het water met het bouillonblokje in de braadslee en breng dit op een hoog vuur aan de kook.
Blus af en schraap de aanbaksels los van de bodem.
Laat dit inkoken tot een lichte, stroperige jus en voeg zout en peper toe.
Breng de jus eventueel extra op smaak met tomatenpuree, sherry of madera.
Zeef de jus in een voorverwarmde juskom.
Schik de stukken kip met vulling op voorverwarmde borden en dien ze zo op.
Geef de jus er apart bij.
Bron: Aan tafel in Provence

* het betreft hier glutenvrij broodkruim en glutenvrij paneermeel

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.