Dit recept heb ik in een soepmaker gemaakt. Deze soepmaker gebruik ik vaak als ik weinig of geen zin heb om te koken. De soepmaker is dan een mooi systeem om dan alsnog een gezonde maaltijd op de tafel te krijgen.
Ik noem deze soep gebonden omdat de soepmaker dit zo mooi bindt zonder dat er iets van maizena of glutenvrije bloem wordt gebruikt.
Op de foto heb ik in de rechtersoepkom crème frâiche gedaan en links niet. Deze crème frâiche was niet lactosevrij. Daarom is mijn soepkom zonder crème frâiche geserveerd.
Tegenwoordig moeten we naar Albert Heijn om lactosevrije crème frâiche te kopen. Albert Heijn is helaas niet naast de deur.
Dit recept is eivrij, glutenvrij, graanvrij, lactosevrij, notenvrij en is geschikt voor vegetariërs en veganisten.
Ook hier heb ik een ‘real time’ kookvideo (klik) gemaakt. Als je wil weten hoe zo soepmaker werkt, dan zou je op je gemak (met een kop thee of koffie) naar dit filmpje kunnen kijken.
Het filmpje duurt net zolang wat de soepmaker nodig heeft om soep te maken: 30 minuten.
voor 2-3 personen
Ingrediënten:
1 courgette, in grote stukjes snijden
1 kleine ui, in grote stukjes snijden
1 winterwortel, in grote stukjes snijden
150 gram gesneden spitskoolreepjes
2-3 bosuitjes, in grote stukjes snijden
600 ml heet water
1 groentebouillonblokje of 15 gram groentebouillonpasta (Ik gebruik het merk Vogel)
Ingrediënten kruiden:
1/3 theelepel gedroogde rozemarijn
1/2 theelepel gedroogde tijm
1 theelepel gedroogde peterselie
1 theelepel gedroogde bieslook
1/2 theelepel zoete paprikapoeder
1/2 afgestreken theelepel kerrie dwaja
1/2 theelepel gerookte paprikapoeder
6-8 eetlepels tomatenketchup
versgemalen zwarte peper
zout naar smaak
Voorbereidingstijd: 15-20 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Verder nog nodig: soepmaker
Bereiding:
Snijd alle groenten zoals bij de ingrediënten staat beschreven.
Los het bouillonblokje of bouillonpasta op in 600 ml heet water.
Voeg dan alle kruiden en de tomatenketchup erbij en meng alles goed door elkaar.
Giet het over in de soepmaker.
Voeg dan alle gesneden groenten erbij, volgorde maakt niet uit.
Zet de deksel goed vast op de soepmaker en zet hem op ‘smoothi soep’ of op ‘soup’.
Na 30 minuten is de soep klaar.
Serveer de soep in borden of soepkommen en voor het mooie zou je er (lactosevrije) crème frâiche in de soep kunnen doen.
Bron: eigen recept – ©️ www.glutenvrijkookhoekje.nl