Gebakken tong en banaan met een pikante saus

Ook gisteren stond er weer een visrecept op het menu. Het recept van gisteren was gebakken tong en banaan met een pikante saus. De combinatie van vis, banaan, mangochutney en de pikante saus maakt het een apart en een smakelijk geheel. Lekker met wat groenten en rijst.

voor 4 personen

Ingrediënten:
4 ontvelde tong
2 eetlepels korianderblad, fijngehakt
100 gram paneermeel
100 gram boter, gesmolten
4 eetlepels olie
3 bananen, gepeld en in schuine plakjes van 1 cm gesneden
1 theelepel basterdsuiker
zout naar smaak
versgemalen zwarte peper
4 eetlepels mangochutney

Ingrediënten saus:
50 gram boter
2 sjalotjes, fijngehakt
8 zwarte peperkorrels, geplet
1 takje tijm
1 klein laurierblad
5 eetlepels droge witte wijn
5 eetlepels witte wijnazijn
150 ml bouillon
½ theelepeltje cayennepeper

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd vis: 6 minuten
Bereidingstijd saus: ongeveer 10 minuten
Bereidingstijd bananen: 6 minuten
Verder nog nodig: schaal, sauspan en grote en een kleine koekenpan

Bereiding saus:
Smelt voor de saus van 10 gram boter in een sauspan.
Fruit de sjalotten en de geplette peperkorrels tot de sjalotten glazig zijn.
Voeg het tijmtakje en het laurierblaadje toe.
Giet er de witte wijn en de azijn bij en breng deze aan de kook.
Voeg de bouillon toe en laat de saus op een laag vuurtje zachtjes inkoken tot de helft.
Snijd de rest van de boter in blokjes en klop die één voor één door de saus.
Zeef de saus door een fijne zeef en breng hem op smaak met cayennepeper en zout.
Houd de saus warm terwijl u de vis klaarmaakt.

Bereiding vis:
Smelt de boter.
Bestrooi de tong met zout en peper.
Meng de korianderblad en de paneermeel.
Haal de tongen door de gesmolten boter en vervolgens door het koriander-kruimelmengsel.
Verhit de olie in een grote koekenpan en giet er 2 eetlepels van de gesmolten boter in.
Leg er voorzichtig de tongen in de olie/botermengsel en bak ze in 3 minuten per kant goudbruin.
Houd ze warm.

Bereiding bananen:
Verhit de rest van de boter in een andere koekenpan en doe er de bananen en basterdsuiker in.
Bak de bananen tot ze licht gekarameliseerd zijn.
Breng de saus bescheiden op smaak

Serveren:
Schep voor het serveren een eetlepel mangochutney op de bord en leg daar een gebakken tong op (per bord)
Leg er de gekarameliseerde bananen op en giet wat van de pikante saus rond de vis.
Geef er gekookte of gestoomde groenten en gekookte rijst bij.
Bron: aangepast recept

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Gebakken tong en banaan met een pikante saus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.