Gebakken bananen

Ook dit kennen jullie vast wel: gebakken banaan. Ik heb 2 versies gemaakt. Een deel met met ei en een deel met met No-Egg (*1). Beide versies smaken goed, alleen is de gebakken banaan met eideeg brosser. Mocht je geen bakbananen vinden, dan kan je het ook met gewone bananen maken. Op de foto zien je links de eivrije versie en rechts de ei-versie.

(*1) No-Egg is handig voor mensen die een ei-allergie hebben. Het is glutenvrij, tarwevrij, zuivelvrij, eivrij, gistvrij, sojavrij en er zit geen suiker in.
Wat zit er dan wel in? Aardappelzetmeel, tapiocameel, methylcellose, calciumcarbonaat, voedingszuur: citroenzuur. Het is van het merk Orgran en het is te koop bij reformzaken.

voor 4 personen

Ingrediënten:
4 bakbananen
olie
poedersuiker

Ingrediënten voor het beslag met ei (rechts op de foto):
250 gram zelfrijzend bakmeel
1 zakje vanillesuiker
mespuntje zout
1 eidooier
200 ml koolzuurhoudend water
1 eiwit

Ingrediënten voor het beslag met No Egg (links op de foto):
250 gram zelfrijzend bakmeel
1 zakje vanillesuiker
mespuntje zout
4 gram No Egg
250 ml koolzuurhoudend water

Voorbereidingstijd: 5 minuten
Rusttijd deeg: 15 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Verder nog nodig: frituur

Bereiding met ei:
Pel de bananen, snijd ze overlangs doormidden en daarna in 5 cm lange stukken.
Roer voor het beslag het zelfrijzend bakmeel met vanillesuiker en zout door elkaar.
Roer de dooier los met een beetje water en roer dit door het bakmeel.
Voeg al roerend de rest van het water toe.
Laat het beslag 15 minuten rusten.
Klop het eiwit tot een stevig schuim en spatel het door het beslag.

Bereiding No-Egg:
Pel de bananen, snijd ze overlangs doormidden en daarna in 5 cm lange stukken.
Roer voor het beslag het zelfrijzend bakmeel met vanillesuiker, No-Egg en zout door elkaar.
Voeg het koolzuurhoudend water er bij en roer dit goed door het bakmeel, net zolang totdat alle klonten er uit zijn.
Laat het beslag 15 minuten rusten.

Voor beide versies:
Verhit de frituurolie tot 180 graden.
Dompel de stukken banaan in het beslag, schep ze er met een vork uit en laat ze even uitdruipen.
Frituur ze in de hete olie goudbruin en gaar.
Laat ze kort op keukenpapier uitlekken en eet ze warm.
Bestrooi ze met wat poedersuiker.
Bron: aangepast recept

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.