Gebakken banaan met notensaus

Let op: dit recept is niet lactosevrij!

Gebakken banaan met notensaus is een heerlijk toetje. Door de espresso of sterke koffie smaakt het toetje ook niet al te zoet. Het is wel een iets bewerkelijk recept om te maken, maar je kunt het beste eerst de bananen door de helft snijden en besprenkelen met citroensap. Vervolgens ga je de karamel maken en de gesuikerde walnoten.

Zet het vuur tijdelijk uit van de karamel (dit om te voorkomen dat de suiker verbrandt) en maal eerst de gesuikerde walnoten in de keukenmachine. Vervolgens maak je de saus, deze kan als je de bananen bakt iets afkoelen. Zijn de bananen klaar, dan meng je de walnoten met de saus en schep je de saus over de bananen.

Serveer het toetje met een bolletje ijs. Dit recept is niet lactosevrij vanwege het ijs. Ik heb bij dit recept kokoscrème gebruikt (even een blik kokosmelk openen zonder te schudden, de kokoscrème zit boven in het blik en dit schep je zo eruit), maar als je geen lactose-intolerantie hebt gebruik dan gewoon slagroom.

gebakken banaan met notensaus

voor 4 personen

Ingrediënten:
4 bananen, in de lengte doorgesneden
4 eetlepels boter
100 gram suiker
2 eetlepels agavesiroop of kokosbloesemsiroop
50 gram gepelde walnoten, grof gebroken
250 ml kokoscrème of als je geen lactose-intolerantie hebt: slagroom
1 kopje espresso of hele sterke koffie
4 eetlepels citroensap
4 bolletjes ijs (vanille of een andere neutrale smaak)
ter garnering: citroenmelisse

Voorbereidingstijd: 5-8 minuten
Bereidingstijd: 15-18 minuten
Verder nog nodig: 2 steelpannetjes, koekenpan, 2 borden, keukenmachine

Bereiding:
Hak de walnoten grof en leg ze op een bord.
Smelt de suiker in een steelpannetje en zodra het bruin begint te worden, meng je 2 eetlepels karamel/gesmolten suiker door de walnotenstukjes.
In een ander steelpannetje verhit je de agavesiroop, espressokoffie en de kokoscrème (of slagroom).
Voeg dit mengsel nu bij de karamel en meng alles goed doorelkaar.
Als de karamel weer hard is geworden, dan zet je het vuur iets hoger zodat de suiker weer smelt.
Laat de saus wat afkoelen.
Snijd de bananen door in de lengte en besprenkel ze met citroensap.
Doe de boter in de koekenpan en bak hierin de bananen in ongeveer 5 minuten op een niet al te hoge vuur.
Verdeel de bananen over de borden.
Pak de keukenmachine en doe hier de gesuikerde walnotenstukje in en hak ze fijn, maar niet te fijn.
Schep de knapperige noten bij de saus.
Schep de saus over de gebakken bananen en serveer er een balletje ijs erbij.
Ter garnering kan je er paar blaadjes citroenmelisse bij leggen.
Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Tip voor mensen met een lactose-intolerantie: als je dit echt een keertje wil uitproberen, neem dan een keertje kerutabs of disolact. Dit recept en kerutabs/disolact zijn niet geschikt voor mensen met een koemelk-allergie of galactosemie.

One thought on “Gebakken banaan met notensaus

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.