Fruitleer

Dit zou je als gezonde snack kunnen beschouwen. Het is fruit met weinig suiker en je kunt dit meenemen als snack voor onderweg. Of als je er kleine stukjes van snijdt, snoepjes voor kinderen. Het is niet heel erg moeilijk om te maken, maar het heeft natuurlijk wel tijd nodig voordat de fruitleer goed gedroogd is. Dit is een recept wat ik in één van mijn kookboeken tegen kwam, maar mijn schoonmoeder heeft ook een recept (klik). Dit ga ik op een ander tijdstip maken en later op mijn site plaatsen.

Ik heb trouwens dunne plakken fruitleer gemaakt. Deze kan je makkelijk in stukken scheuren, maar je kunt natuurlijk ook dikke plakken fruitleer maken en in blokjes snijden. Alleen is dan de droogtijd uiteraard ook veel langer. Omdat ik een dunne laag heb gemaakt, had ik slechts 8 uur droogtijd nodig.

Mijn ervaring is dat abrikozen een lekkere fruitsoort is om fruitleer van te maken. Behalve abrikozen kan je ook mango’s, perziken gebruiken voor dit recept, als de vruchten maar goed rijp zijn. Alle beurse plekken moeten wel verwijderd worden, maar nog beter is het om fruit te gebruiken waar geen plekken opzitten.

voor ongeveer 115 gram fruitleer

Ingrediënten:
900 gram rijpe abrikozen
2 theelepeltjes citroensap
3 eetlepels witte basterdsuiker

Voorbereidingstijd: 1 minuut
Bereidingstijd: 3 minuten
Droogtijd: 8-8½ uur
Verder nog nodig: bakpapier, bakplaat, mes, keukenmachine
Oven voorverwarmen: 110 graden

Bereiding:
Snijd met een scherp mesje een kruisje bij de steeltje (steeltjes wel eerst verwijderen).
Leg de abrikozen in een kom en giet er kokend water over en laat ze 30 seconden staan.
Giet ze af en verwijder het vel.
Halveer de vruchten en ontpit ze.
Hak het vruchtvlees grot met een schep mes.
Doe de gehakte abrikozen, suiker en het citroensap in een keukenmachine en pureer de ingrediënten ongeveer in 3 minuten tijd.
Bekleed een bakplaat met een stuk bakpapier en schenk de puree in het midden van het bakpapier.
Strijk de puree met een spatel uit tot een laag van ongeveer 5 ml dik.
Laat aan weerszijde 2 cm ruimte over,
Tik met de bakplaat tegen het aanrecht om de puree gelijkmatig te verdelen.
Zet de bakplaat in de oven en zet de ovendeur op een kiertje.
Droog de puree ongeveer 8 uur op 110 graden tot ze droog, maar nog steeds buigzaam is.
Laat het abrikozenleer op de bakplaat afkoelen en rol het in het bakpapier op.
Fruitleer is maximaal 3 maanden in een afgesloten trommel of doosje te bewaren.
Rol het leer voor gebruik uit en snijd het in het bakpapier in blokjes of haal het eerst van het bakpapier en scheur ze in stukjes.
Bron: aangepast recept

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.